Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zotrvanie vo funkcii po odchode zo strany je otázkou morálky, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Zotrvávanie politika vo funkcii po odchode zo strany, vďaka ktorej post získal, je otázkou morálnych hodnôt a princípov daného politika. Uviedla to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová na adresu zotrvania ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vo funkcii. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzýva Kolíkovú vzdať sa funkcie, keďže odišla zo strany. Remišová zasahovanie Pellegriniho do vnútorných záležitostí koalície berie ako nešikovný pokus vytĺkať politické body spôsobom, ktorý nie je ani uveriteľný, ani úprimný.

"Strana Za ľudí má podľa koaličnej zmluvy nárok na dve ministerstvá. Čo sa týka pôsobenia Márie Kolíkovej, zotrvávanie politika v ministerskej funkcii aj po odchode zo strany, vďaka ktorej funkciu vo vláde získal, je v prvom rade otázkou osobných morálnych hodnôt a princípov daného politika. Naše postoje v tejto otázke budeme partnerom komunikovať na koaličnej rade," uviedla Remišová na sociálnej sieti. Dodala, že sa bude usilovať, aby koalícia vydržala.

Opoziční poslanci v piatok podali návrh na odvolanie Kolíkovej. Odôvodňujú to pochybnosťami v jej konaní, kritizujú tiež, že za uplynulého pol roka nepriniesla nové reformy, ale riešila vnútrostranícke spory. Ďalším dôvodom je, že už nemá nárok byť ministerkou, keďže odišla zo strany Za ľudí, ktorej patrí kreslo ministra spravodlivosti.

Odchod do SaS

Kolíková v stredu (8. 9.) spolu s členmi svojej frakcie v rámci  Za ľudí oznámila odchod z tejto strany. Odchádzajúci šiesti poslanci sa stanú súčasťou klubu SaS. Požiadavkou SaS je zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti. Kolíková má byť členkou ministerského klubu SaS a patriť medzi trojicu zástupcov, ktorí za stranu chodia na koaličné rady.

Zotrvanie Kolíkovej vo funkcii závisí v prvom rade od premiéra

Rozhodnutie o tom, či Mária Kolíková ostane ministerkou spravodlivosti, závisí v prvom rade od premiéra Eduarda Hegera. V rámci odbornej práce cítila jeho podporu. Kolíková má podľa svojich slov pripravenú veľkú reformu justície a výmena ministra by podľa nej reformu oddialila alebo zablokovala. O nastavení nových pomerov sa podľa nej musia dohodnúť lídri na koaličnej rade.

"Čo sa týka toho, či naďalej budem alebo nebudem ministerkou spravodlivosti, toto rozhodnutie je vždy v prvom rade závislé od premiéra. Čo sa týka mojej odbornej práce ako ministerky, k tomuto momentu som cítila podporu premiéra. Mam pripravenú nanovo veľkú reformu justície a výmena ministra by fakticky danú reformu veľmi pravdepodobne buď vážne oddialila, alebo zablokovala. Rada by som ju zrealizovala. Ale teraz je namieste, aby sa zišla koaličná rada lídrov a panovala tu dohoda o nastavení nových pomerov," uviedla Kolíková v stanovisku, ktoréposkytol Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Viac o téme: FunkciaZotrvanieMorálkaVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu