Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Paraolympiáda v Tokiu: Slovenskí fanúškovia môžu sledovať našich hrdinov aj online

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: paraolympic.sk)

BRATISLAVA - Na paraolympiádu do Tokia vyslalo Slovensko 27 športovcov. Výprava si trúfa zopakovať medailový úlovok z Ria. V Brazílii sme pred piatimi rokmi získali 11 cenných kovov vrátane piatich zlatých. V Japonsku budú naši súťažiť vo ôsmich športoch. Najpočetnejšie zastúpenie máme v boccii, kde máme až 7 želiezok v ohni.

Počet našich zástupcov na Hrách neustále klesá. Kým v Sydney 2000 to bolo rekordných 46 športovcov, v Aténach 2004 aj v Pekingu 2008 už o desať menej. Do Londýna letelo už len 34 vyvolených a v Riu sa ich počet po prvý raz dostal pod tridsať. V hre sme mali len 29 zástupcov.

Slováci však v Brazílii získali 11 medailí, vrátane premiérového zlata z boccie. Ťahúňom bol paracyklista Jozef Metelka, ktorý vybojoval prvenstvo na dráhe i na ceste v časovke.

Zlatým double sa blysla aj parastrelkyňa Veronika Vadovičová, keď vyhrala vzduchovku v stoji aj v ľahu. S celkovou bilanciou 3 zlatých, 1 striebornej a 1 bronzovej je našou druhou najúspešnejšou paralympioničkou z letných hier.

Paraolympiáda v Tokiu: Slovenskí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: paraolympic.sk)

Lepší je len predseda SPV Ján Riapoš s bilanciou 4 – 1 – 0. Naposledy v Riu však na medailu nesiahol. Riapoš oslávi v septembri už 53 rokov, v našej výprave bude po cyklistke Anne Oroszovej druhým najstarším členom. Pre ňho bude Tokio 2020 rekordnou siedmou letnou paralympiádou.

Nominácia SR

Boccia (7): Michaela Balcová, Samuel Andrejčík, Tomáš Král, Kristína Kudláčová, Rastislav Kurilák, Róbert Mezík, Martin Strehársky

Parastolný tenis (5): Ján Riapoš, Martin Ludrovský, Alena Kánová, Peter Mihálik, Boris Trávníček

Paracyklistika (4): Jozef Metelka, Patrik Kuril, Anna Oroszová, Ondrej Strečko

Paraatletika (3): Marián Kuřeja, Ladislav Čuchran, Dušan Laczkó

Paralukostreľba (3): Dávid Ivan, Marián Marečák, Marcel Pavlík

Parastreľba (3): Veronika Vadovičová, Kristína Funková, Radoslav Malenovský

Paraplávanie (1): Tatiana Blattnerová

Tenis na vozíku (1): Marek Gergely

Paraolympiáda v Tokiu: Slovenskí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: paraolympic.sk)

Z Tokia prináša SPV jedinečný koncept online štúdia počas trvania Paralympijských hier. Vrátane exkluzívnych záberov priamo z diania na Hrách. Živé denné vysielanie môžu fanúšikovia našich športovcov sledovať do 5. septembra denne od 18.00 – 18.30 hod. na youtube www.spv.tv a facebooku SPV. 

Hlavnou myšlienkou štúdia je priblížiť parašport novou cestou a zvýšiť tak jeho atraktivitu a povedomie medzi širokou verejnosťou.

Náš štáb prináša priamo z Tokia denné príbehy, zábery zo zákulisia výroby, rozhovory s našimi športovcami a členmi realizačného tímu priamo zo športoviska alebo prostredníctvom virtuálneho štúdia v paralympijskej dedine. 

Pre divákov sú pripravené pravidelné rubriky, rozhovory so zaujímavými hosťami v štúdiu a aj súťaže o rôzne vecné ceny.

Viac o téme: MedailaŠportovciSlovenskoParaolympiáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu