Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensku zomrelo v júli vyše 4000 ľudí: KORONAVÍRUS nefiguruje ani v prvej desiatke príčin úmrtí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V júli zomrelo na Slovensku takmer 4100 ľudí, čo je o necelé tri percentá menej ako priemer za siedmy mesiac z predchádzajúcich piatich rokov. Zároveň ide o najnižší počet zomretých za posledných 13 mesiacov. Novému koronavírusu podľahlo 18 osôb. Vyplýva to z predbežných údajov o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júli 2021, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Podľa ŠÚ SR sa nadúmrtnosť v júli 2021 prejavila už len v dvoch krajoch a v skupine mladších seniorov vo veku od 65 do 74 rokov. COVID-19 už nefiguroval ani v prvej desiatke príčin úmrtí. Celkový počet zomretých sa tak dostal pod úroveň priemeru predošlých piatich rokov po 13 mesiacoch. Riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická uviedla, že pod pokles úmrtí v júli sa výrazne podpísala zlepšená epidemická situácia.

KORONAVÍRUS Vedci prezradili, aké vedľajšie účinky môžete očakávať po očkovaní treťou dávkou

"Celkový počet zomretých i nadúmrtnosť sa nám od januára každý mesiac postupne znižujú," povedala. Štatistiky poukázali na to, že v seniorskej kategórii nad 65 rokov zomrelo v júli viac ako 3100 ľudí, čo predstavuje viac ako tri štvrtiny všetkých úmrtí. Jedinou kategóriou, v ktorej bola v siedmom mesiaci úmrtnosť oproti priemeru vyššia, a to o štyri percentá, boli mladší seniori od 65 do 74 rokov.

V júli zomrelo v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Práve táto skupina bola podľa ŠÚ SR v tomto roku najpostihnutejšou a počas januára a februára v nej nadúmrtnosť presiahla 100 percent. Prvýkrát v tomto roku zomrelo v kategórii ľudí v produktívnom veku, teda medzi 15. až 64. rokom života, menej osôb v porovnaní s päťročným priemerom, a to takmer o desať percent. Už v júni bola nadúmrtnosť v tejto kategórii len vyše jedného percenta. V júli však dva kraje zaznamenali väčší počet úmrtí oproti päťročnému priemeru.

V júli zomrelo v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Najvýraznejšie sa nadúmrtnosť prejavila v Prešovskom kraji, dosiahla hodnotu deväť percent. Miernu nadúmrtnosť zaznamenal aj Trnavský kraj, a to dve percentá. "Oproti júnovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zlepšila vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska. Najviac to bolo v Banskobystrickom kraji, kde nadúmrtnosť poklesla o takmer 18 percentuálnych bodov," dodala Podmanická.

V júli zomrelo v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac o téme: ŠtatistikaúmrtiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu