Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Zmena na hraniciach: Nezaočkovaní pendleri nepôjdu do karantény, ak budú mať negatívny PCR test

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Pendleri, ktorí nespĺňajú definíciu plne zaočkovanej osoby, budú môcť prísť na územie Slovenska bez toho, aby museli ísť do domácej karantény. Budú však potrebovať negatívny výsledok RT-PCR testu, nie starší ako sedem dní. Takéto osoby sa budú musieť raz do mesiaca zaregistrovať na portáli eHranica. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Ľuďom naďalej dôrazne odporúčame dať za zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, pretože ide o najúčinnejší spôsob, ako zabrániť šíreniu nákazy, zvýšenému počtu hospitalizácií a následnému preťaženiu zdravotníckeho systému," uviedla.


Situácia je stabilná: Počet nových prípadov však rastie! Hovorí sa o tretej dávke i zmenách v COVID automate


VIDEO Pandemická situácia je aj naďalej pomerne stabilná, oranžových okresov však bude viac

Pandemická situácia je aj naďalej pomerne stabilná, oranžových okresov však bude viac (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O zrušení prechodného ustanovenia pre pendlerov sa podľa ÚVZ rozhodlo na medzirezortnej úrovni s tým, že sa zohľadnili argumenty zainteresovaných strán. Vyhláška bude účinná od pondelka 30. augusta.

Od pondelka bude 14 okresov v stupni ostražitosti

V stupni ostražitosti - oranžová fáza - budú zaradené okresy Banská Štiavnica, Bardejov, Gelnica, Kežmarok, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Nové Zámky, Poprad, Vranov nad Topľou a Žiar nad Hronom.

AKTUÁLNE Zmena na hraniciach:
Zobraziť galériu (3)

V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. Počet ľudí sa bude odvíjať od režimu, ktorý si vyberie organizátor. Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

V stupni monitoring, teda v zelenej fáze budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Žarnovica,  Žilina, Zlaté Moravce a Zvolen.

V zelených okresoch môžu kompletne zaočkovaní väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na COVID-19. Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch.

Viac o téme: Test OčkovaniePravidláKaranténaPendler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu