Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Krajská prokuratúra obvinila šéfa polície Petra Kovaříka

Policajný prezident Peter Kovařík Zobraziť galériu (3)
Policajný prezident Peter Kovařík (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave obvinila vo štvrtok policajného prezidenta Petra Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

"Dňa 26. augusta KP Bratislava bolo vznesené obvinenie prezidentovi Policajného zboru SR Petrovi K. pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti na tom skutkovom základe, že mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými osobami Matej Z. a Peter P.," objasnil Skladan. Podľa jeho slov bol policajný prezident zároveň vypočutý v postavení obvineného. Proti vznesenému obvineniu podal sťažnosť.

Aktualizované 18:35 Stanovisko prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka

„Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA,“ uviedol Kovařík v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Sporné prerušenie zásahu

Kovařík 11. augusta uviedol, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) počas zadržiavania svedkov-kajúcnikov. Tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Diana Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby.

MIMORIADNE Krajská prokuratúra obvinila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Zároveň zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo. Odmietol obvinenia zo strany politikov o manipulovaní s obvinenými v kauze Očistec a Dobytkár. "Všetko nech sa preverí zákonným spôsobom, a to aj činnosť ÚIS. Mám informáciu, že Santusová oklamala svojho nadriadeného a keby postupovala, ako mala, tak tu teraz nie sme," dodal policajný prezident. Keď sa Kovařík od riaditeľa ÚIS dozvedel, že zásah je zákonný, umožnil jeho dokončenie.

ÚIS koncom júla vykonal úkony v súvislosti s medializovanými kauzami. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch.

Roman Mikulec akceptuje postup krajskej prokuratúry 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) akceptuje postup Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči prezidentovi Policajného zboru (PZ) Petrovi Kovaříkovi. Nepripravuje však rozhodnutie o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby policajta. Informovala o tom Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Na základe informácií, ktoré ministrovi vnútra poskytli dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ako aj prezident PZ, plne akceptoval ich rozhodnutia a je presvedčený, že boli správne a boli vykonané preto, aby nemohlo dôjsť k spochybňovaniu činnosti špeciálneho tímu ÚIS pri vykonávaní spomínaných procesných úkonov," uviedla Túrosová.  

Dodala, že minister vnútra je presvedčený, že ak by dočasne poverený riaditeľ ÚIS a prezident PZ nepostupovali tak, ako postupovali, bola by činnosť tímu spochybňovaná."Z doposiaľ známych skutočností, ako aj písomných dokumentov vyplýva, že za zmarenie akcie pravdepodobne nesie priamu zodpovednosť vedúca tímu a preto boli aktivované všetky dostupné kontrolné mechanizmy ministerstva vnútra," skonštatovala Túrosová.

MIMORIADNE Krajská prokuratúra obvinila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Policajný prezidentPolícia Obvinenie Kovařík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu