Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kičura sa opäť postavil pred súd: Výsluch museli prerušiť! Prišlo mu zle, na miesto privolali záchranku

Kajetán Kičura Zobraziť galériu (6)
Kajetán Kičura (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BÁNSKA BYSTRICA – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici musel vo štvrtok prerušiť výsluch obvineného bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru. Prišlo mu zle. Privolali aj záchranárov, ktorí obvinenému poskytli pomoc.

Išlo o neverejné rozhodovanie o tom, či zostáva vo väzbe, alebo pôjde na slobodu. Kičurovi prišlo v súdnej sieni zle. Na miesto privolali aj záchranárov. Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Kajetánovi Kičurovi prišlo zle
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Kajetán Kičura zostáva v kolúznej väzbe

"Dnešné rozhodovanie sa týkalo právnej otázky, či sa lehota väzby môjho klienta posudzuje podľa paragrafu 76, odsek osem alebo odsek deväť. Sudca pre prípravné konanie rozhodol tak, že sa posudzuje podľa odseku deväť, čo znamená, že môj klient zostáva vo väzbe a vzťahuje sa na neho pôvodná lehota, čiže nie päťmesačná,"  konštatoval právny zástupca Rastislav Palovič.

Kajetán Kičura zostáva vo väzbe: Potvrdil to jeho obhajca Rastislav Palovič

Kajetán Kičura zostáva vo väzbe: Potvrdil to jeho obhajca Rastislav Palovič (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Podľa Paloviča novela kolúznej väzby je "absolútny paškvil, ktorý vyprodukoval niekto, kto nemá ani teoretické, ani praktické vedomosti z trestného práva".  Namiesto toho, aby ju zmierňovala, ju sprísňuje.

Kajetán Kičura je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla, trvať mala do júna. V máji ho ŠTS ponechal vo väzbe do augusta, voči čomu podal sťažnosť tak obvinený, ako aj prokurátor. Najvyšší súd SR zrušil toto uznesenie ŠTS a predĺžil väzbu Kajetána Kičuru do 21. októbra.

Kajetán Kičura
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Na podklade sťažnosti prokurátora, zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie ŠTS Banská Bystrica v časti predĺženia lehoty trvania väzby a sám rozhodol tak, že u obvineného JUDr. Kajetána K. predĺžil lehotu trvania väzby do 21. októbra 2021," spresnila hovorkyňa. Kajetán K. je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla, trvať mala pôvodne do 21. júna.

Kičura je vo väzbe takmer rok a pol 

Kajetán Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala NAKA v marci 2020. V marci ho z postu šéfa hmotných rezerv odvolal expremiér Igor Matovič a o pár dní ho vzali do väzby. Kičura odmietol obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

Viac o téme: PrerušenieSúd Kajetán Kičura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu