Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chceme zachrániť z Afganistanu ľudí s blízkou väzbou na Slovensko, uviedol premiér

Rokovanie vlády Zobraziť galériu (3)
Rokovanie vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Slovensko naďalej pokračuje v záchrannej akcii, ktorej cieľom je evakuovať z Afganistanu ľudí s blízkou, reálnou väzbou na Slovensko. Po stredajšom rokovaní vlády to deklarovali premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

 Heger priblížil, že transport na záchranu životov by sa mal týkať desiatok osôb z viacerých skupín. „Ide o ľudí, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a sú dočasne v Afganistane, tých je 16, približne 50 žien a detí s právom na zlúčenie rodiny, deväť štipendistov a 26 doktorantov a študentov slovenských vysokých škôl,“ priblížil Heger. Zdôraznil, že najťažšou časťou misie je  dostať ľudí v chaose, ktorý v Kábule vládne, do lietadla, ktoré ich odvezie.

Rokovanie vlády
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf diplomacie priblížil, že v hre sú dve možnosti, vyslať vlastný letecký špeciál, alebo pomôcť zabezpečiť transport špeciálom iných krajín. "Máme na ľudí, ktorých sme spomínali, kontakt, no situácia sa neustále mení, treba povedať, že títo ľudia sa snažia akýmkoľvek spôsobom dostať sa z Afganistanu,“ povedal Korčok. Identifikovať čísla, ktoré sa podarí evakuovať, je preto podľa Hegera predčasné.

Rokovanie vlády
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mali by sme pomôcť Afgancom, myslí si prezidentka

Slovensko má pomôcť ľuďom, ktorí pomáhali slovenským občanom a tiež blízkym Afgancov, ktorí žijú na Slovensku. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová. Ak sa nepodarí evakuácia zo strany Slovenska, treba podľa nej o to požiadať našich partnerov.

"Vieme, že situácia je mimoriadne vážna, ostávajú možno posledné hodiny na evakuáciu. Je skupina ľudí, ktorá je preverená zo strany slovenských orgánov. Uvidíme, či sa vôbec podarí urobiť ešte nejaký evakuačný krok zo strany Slovenska alebo aspoň vybaviť a požiadať našich partnerov, iné krajiny EÚ, ktoré ešte evakuujú aj ďalších občanov, aby pomohli aj týmto ľuďom," uviedla v stredu prezidentka.

Viac o téme: PremiérSlovenskoAfganistanEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu