Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrozia Slovákom po očkovaní dlhodobé následky? ŠÚKL reaguje na antivaxerov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Môže očkovanie proti koronavírusu spôsobiť dlhodobé vedľajšie účinky? Ide o otázku, na ktorú sa pýtajú mnohí. Kým odborníci tvrdia, že vakcíny sú bezpečné a ľuďom nič vážne nehrozí, antivaxerská komunita bije na poplach. Ako to teda je? Štátny ústav pre kontrolu liečiv to povedal jasne!

V súčasnosti sa na Slovensku očkuje ešte stále piatimi vakcínami – dvojdávkovou vakcínou od spoločností Pfitzer, Moderna a AstraZeneca, jednodávkovou vakcínou od Johnson&Johnson a potom ruskou vakcínou Sputnik V. Kým prvé štyri sú registrované a prešli kontrolou Európskou liekovou agentúrou, posledná spomenutá registrovaná nie je, ale na Slovensku ňou ľudia môžu očkovať na základe udelenia povolenia ministra zdravotníctva. Avšak, ruskou vakcínou sa bude očkovať už len pár dní – konkrétne do konca augusta, potom jej vyprší exspirácia.

Archívne VIDEO Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mnohí Slováci sa však pozastavujú nad otázkou, či a aké vedľajšie účinky môžu vakcíny spôsobiť. Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv sa vakcíny podávajú podľa vopred pripravenej očkovacej schémy. Tá pozostáva z jednej, alebo dvoch dávok. Nejde tak o dlhodobé užívanie lieku ako pri chronických chorobách.

Technológie známe desiatky rokov

Po podaní vakcíny sa v tele vytvoria protilátky a vďaka tomu si imunitný systém „natrénuje“ boj proti vírusu. Samotná vakcína je telom rozložená približne do 7 dní. V súčasnosti nie sú pozorované, a na základe mechanizmu účinku nie sú ani predpokladané, dlhodobé následky použitia vakcín proti COVID-19. Prvé klinické testy sa pritom začali už na jar 2020,“ vysvetlil ústav na sociálnej sieti. Ako dodali, technológie na výrobu vakcín sú známe už niekoľko desiatok rokov, pričom niektoré z nich sa využívajú aj pri iných liečebných postupoch.

Hrozia Slovákom po očkovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

mRNA technológia sa začala skúmať v roku 1990 a bola už použitá pri vývoji vakcín proti besnote, vírusu ZIKA či chrípke. Potenciál má aj v prevencii niektorých druhov rakoviny. Vektorová technológia sa v súčasnosti používa aj pri očkovaní proti Ebole. Pred vypuknutím pandémie prebiehali klinické testy vakcín proti malárii, HIV alebo vírusu ZIKA,“ dodali z ústavu.

Nielen COVID, ale aj iné ochorenia

Ako následne dodali, ak by sa aj nežiaduce účinky začali prejavovať aj po dlhšom čase, tak by viaceré z nich už boli zaznamenané. Odborníci z ústavu vysvetlili, že všetky vakcíny, ktoré boli schválené Európskou liekovou agentúrou, boli dôkladne preskúmané a museli a stále musia spĺňať prísne štandardy bezpečnosti a a účinnosti. Ako následne uviedli, v klinických štúdiách vakcín podobného typu preukážu nežiaduce účinky pri jednom z tisíc prípadov.

Hrozia Slovákom po očkovaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

„Zriedkavejšie nežiaduce účinky sa potom následne preukážu pri použití vakcíny v klinickej praxi. Vakcíny proti COVID-19 boli celosvetovo podané už viac ako 2 miliardám ľudí (ide o viac ako 4.6 miliardy jednotlivých dávok). Dlhodobé prínosy očkovania nemusia byť zrejmé na prvý pohľad. Očkovacie látky však každoročne ochránia stovky miliónov ľudí na celom svete pred ochoreniami, ktoré by inak mohli spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť,“ uzavreli.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaProblémKoronavírusŠÚKLNežiaduce účinkyDlhodobé nežiaduce účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu