Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slovensko dnes zasiahnu silné búrky: Meteorológovia zvýšili výstrahu! Hrozia aj povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/DHZ Valaská Belá)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v pondelok v obedňajších hodinách výstrahu pred búrkami platnú pre celé územie Slovenska z výnimkou Košického kraja až na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.

Druhý stupeň výstrahy platí od 18.00 h až do utorka (17. 8.) rána. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu, upozornili meteorológovia s tým, že pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Slovensko dnes zasiahnu silné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V pondelok popoludní sa v niektorých okresoch na juhu krajiny môže teplota vyšplhať až na 34 stupňov Celzia. Pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Trnavského kraja preto platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Pre niektoré okresy v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na zvýšenú aktivitu vodných tokov a možné prívalové povodne na severe a severozápade Slovenska. V tejto súvislosti vydal hydrologickú výstrahu prvého stupňa, o čom informuje na svojom webe.

Slovensko dnes zasiahnu silné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha platí pre Stredné Považie, Horné Považie a Liptov, Kysuce a Oravu. Meteorológovia uviedli, že prvý stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo a škody na majetku menšieho rozsahu.

Počas nedele namerali až na 9 staniciach supertropický deň

Počas nedele (15. 8.) namerali na deviatich meteorologických staniciach na Slovensku tzv. supertropický deň, keď sa teplota vyšplhala na 35 stupňov Celzia a viac. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Najvyššie maximum sme namerali v obci Gbelce v okrese Nové Zámky, a to 36,3 stupňa Celzia. Okrem juhu západného Slovenska, kde bolo najviac staníc s maximom teploty 35 stupňov Celzia a vyšším, sme supertropický deň zaznamenali výnimočne aj na juhu stredného Slovenska. Na juhu východného Slovenska bolo najviac 34,5 stupňa Celzia, a to v obci Leles," uviedol SHMÚ s dôvetkom, že tropický deň zaznamenali aj na Kysuciach a Zamagurí.

Podľa meteorológov bola nedeľa o málo teplejšia ako sobota (14. 8.). Tropický deň, keď sa teplota vyšplhala na 30 stupňov Celzia a viac, namerali celkovo až na 181 staniciach. Od utorka (17. 8.) sa na Slovensku nebudú vyskytovať už ani tropické dni, avizovali meteorológovia. Ich opätovný návrat predpokladajú v závere týždňa.

Viac o téme: PočasieVietorBúrkyVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu