Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici reagujú na zadržanie bieloruského veľvyslanca: Je to absolútne neprijateľné, bol to slušný človek

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) považuje za "absolútne neprijateľné", aby boli diplomati perzekvovaní len za vyslovenie svojho názoru. Uviedol to v reakcii na zadržanie bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu. Ten ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva verejne podporil minuloročné protesty proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Leščeňa bol zadržaný spolu s ďalšími zástupcami opozičnej platformy Schod. Bieloruské úrady vykonali domové prehliadky u viac ako 30 delegátov tejto platformy. Prehľadali aj Leščeňov byt. Následne ho zadržali a v súčasnosti sa nachádza vo väzbe.

Bývalý bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa v auguste 2020 vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po prezidentských voľbách.

Z postu veľvyslanca na Slovensku rezignoval 18. augusta 2020. Lukašenko Leščeňu z postu oficiálne odvolal 24. augusta 2020.

Podľa Tomáša Valáška bol diplomat slušný človek

Bývalého bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu považuje nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Valášek za slušného človeka, ktorý mal odvahu postaviť sa diktátorovi. 

"Stretol som sa s ním osobne, poznám ho ako slušného človeka, ktorý mal odvahu postaviť sa diktátorovi. Vedel, že ho to bude stáť zamestnanie. Že skončí v cele, to je už smutným dôkazom paranoje a pomstychtivosti režimu, ktorý drží aktuálne vo väzbe vyše 600 politických väzňov - tým prečíslil mnohé bývalé komunistické režimy vo východnej Európe," reagoval Valášek.

Bezdôvodná kriminalizácia opozície je neprípustná, tvrdí Juraj Blanár

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) v reakcii na zadržanie Leščeňu uviedol, že bezdôvodná kriminalizácia opozície v demokratickej krajine je neprípustná.

Blanár uviedol, že nepozná dôvody zatknutia bývalého veľvyslanca, ale akákoľvek bezdôvodná kriminalizácia opozície v demokratickej krajine je podľa neho neprípustná. "Každá vládna moc, ktorá nedokáže vládnuť hodnotovo a presvedčiť ľudí o svojej kompetentnosti, sa uchyľuje k takýmto praktikám, ako je to, bohužiaľ, v súčasnosti aj na Slovensku," doplnil podpredseda parlamentu.

Vladimíra Marcinková kritizuje Bielorusko za prenasledovanie svojich občanov

Predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) považuje, podobne ako Kollár, za neprijateľné prenasledovanie a kriminalizovanie predstaviteľov bieloruskej opozície, občianskej spoločnosti, médií, ako aj bežných občanov. "Slovensko podporuje občanov Bieloruska, zvlášť tých, ktorí sa ozvali ako prví proti nedemokratickému režimu. Volám po tom, aby bieloruské úrady neprenasledovali svojich občanov, aby boli politickí väzni prepustení a aby boli dodržiavané základné ľudské práva a slobody," skonštatovala.

Peter Kmec považuje Leščeňu za skúseného diplomata

Zatknutie Leščeňu dokazuje podľa podpredsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Petra Kmeca (nezaradený), že prezident Alexandr Lukašenko volí cestu ďalšej konfrontácie a izolácie svojej krajiny voči zvyšku Európy. "Veľvyslanca Leščeňu poznám veľa rokov, je to veľmi skúsený diplomat, ktorý vždy dôsledne obhajoval bieloruské národné záujmy v zahraničí. Z osobných stretnutí som nadobudol dojem, že každé jeho odporúčanie alebo stanovisko (aj keď kritické), malo za cieľ posilniť postavenie Bieloruska doma aj v zahraničí," reagoval.

"Je poľutovaniahodné, že prezident Lukašenko sa zbavuje takýchto odborníkov, bez ktorých bude veľmi ťažké udržať stabilitu, prosperitu a spoločenskú integritu v Bielorusku," doplnil.

Viac o téme: BieloruskoBoris KollárAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu