Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hustá atmosféra na súde! VIDEO Kočner tvrdí, že Tóth klame: Exsiskár ho nazval kriminálnikom

Peter Tóth a Marian Kočner na pojednávaní na Okresnom súde Bratislava I v kauze tzv. motákov Zobraziť galériu (8)
Peter Tóth a Marian Kočner na pojednávaní na Okresnom súde Bratislava I v kauze tzv. motákov (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Napätie, ktoré sa dalo krájať! Na pojednávaní v kauze tzv. motákov, v ktorej je obžalovaný Marian Kočner, vypovedal aj jeho bývalý kamarát Peter Tóth. Ten už dlhšie vypovedá proti Kočnerovi a bol to on, kto odovzdal motáky polícii.

Peter Tóth prišiel vypovedať v kauze motákov, v ktorej je obžalovaný Marian Kočner (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

V utorok na Okresnom súde v Bratislave vypovedal bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten bol kedysi blízkym človekom Mariana Kočnera, ktorý je odsúdený v kauze zmenky a obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Tóth už dlhšie vypovedá proti Kočnerovi a sám povedal, že ho už nepovažuje za priateľa.

Napätie v súdnej sieni! Tóth sa rozohnil pri Kočnerovi: Ak má problém s pamäťou, nech berie vitamíny

Exsiskár Tóth využil pojednávanie s Kočnerom aj na propagáciu svojej novej knihy. Na Okresný súd Bratislava I prišiel oblečený v reklamnom tričku a počas čakania na začiatok pojednávania sa tváril, že ju číta. Popritom však sledoval novinárov. 

Nie je to môj priateľ

Keď v roku 2018 zadržali Mariana Kočnera pre kauzu zmenky, Tóthovo telefónne číslo bolo jedným z piatich, na ktoré mohol Kočner z väzby volať. "Volali sme spolu niekoľkokrát denne. Ráno sme rozoberali, čo sa písalo v médiách, volali sme spolu na obed aj večer. V tom období som toľko nebol v spojení ani s mojou ženou a deťmi, ako s Marianom Kočnerom," povedal Tóth počas spontánnej výpovede. V nej rozobral svoj vzťah s Marianom Kočnerom veľmi obšírne. Začal rokom 1995, keď Tóth ešte pracoval ako redaktor v denníku sme a venoval sa Lexovi.

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Marian Kočner bol môj priateľ, no teraz ho už za priateľa nepovažujem. Ale nepovažujem ho ani za nepriateľa," povedal Tóth. Počas celého pojednávania sa na stranu, na ktorej sedel obžalovaný Kočner, ani nepozrel. 

Peter Tóth hovoril o tom, ako mu Kočner z väzby posielal odkazy, tzv. motáky, v ktorých hovoril o vymyslelných svedkoch v kauze televíznych zmeniek. Kočner to popiera, obžalovaný je z krivej výpovede. Motáky posielal preto, pretože telefonáty vo väznici sú odpočúvané. Kočner ich mal posielať prostredníctvom advokáta Andreja Šábika. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný, ale vypovedať odmietol a odmietol aj dohodu o vine a treste. 

O motákoch povedal Zurianovi

Tóth na pojednávaní povedal, že motáky na jeseň 2018 odovzdal vtedajšiemu riaditeľovi NAKA Branislavovi Zurianovi. Ten ich mal podľa Tótha vyhodnotiť ako závažné. Po výsluchoch ich odovzdal vyšterovateľom. Tóth povedal, že väčšinu motákov zničil, ostatné sa mu povaľovali na alebo v nočnom stolíku. 

"Keď zadrźali Alenu Zsuzsovú a dozvedel som sa, že Marian Kočner je objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka, môj postoj sa zmenil," vypovedal Tóth. Kočner je pritom z objednávky vraždy Kuciaka obžalovaný a neprávoplatne oslobodený. Rozhodovať o ňom bude opäť Špecializovaný trestný súd v Pezinku. 

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Tóth povedal, že v úplne prvom motáku od Kočnera boli inštrukcie, aby išiel do domu, kde Kočner býval so svojou exmanželkou Karolínou a vypýtal si od nej jeho mobil. "Či o tom ona vedela alebo nie, neviem. Mobil mi však dala bez námietok," povedal Tóth. 

Kočnerova tlačovka

Po takmer dvojhodinovej Tóthovej výpovedi, kedy ho vypočúval aj prokurátor, Tóth povedal predsedovi senátu Marekovi Filovi, že na otázky obhajoby a Kočnera odpovedať nebude. Zdôraznil to ešte niekoľkokrát. "Ja si svoju ľudskú dôstojnosť vážim a oni zo mňa chcú urobiť blázna," povedal opakovane predsedovi senátu. 

Filo ho upozornil, že mu môže uložiť poriadkovú pokutu. Tóth však nakoniec na otázky Michala Mandzáka a Mariana Kočnera odpovedal aspoň čiastočne, no napätie medzi bývalými kamarátmi bolo viac ako citeľné. Exsiskár sa na stranu, na ktorej sedel Kočner vôbec nepozrel. 

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Ak máte problém s pamäťou, treba si zadovážiť nejaké vitáminy alebo iné lieky," povedal v istom momente Tóth, keď sa ho Kočner pýtal podobnú otázku, na akú už predtým odpovedal prokurátorovi. Sudca Tótha vyzval, aby sa nenechal ovládať emóciami. "Ja sa tu nenechám skúšať ako školáčik nejakým kriminálnikom," povedal Tóth. "Toto všetko je len mediálne divadlo a novinári mu robia šou. Toto je len ďalšia Kočnerova tlačovka, len nie je v Crown Plaza, ale v Justičnom paláci," dodal Tóth. 

Svedok klame

Po skončení Tóthovej výpovede bývalý príslušník SIS opustil pojednávaciu miestnosť rezkým krokom. Kočner vo svojom vyjadrení povedal, že svedok klame. 

"Z výpovede Šabíka vyplýva, že v čase, keď mal odovzdávať časť motákov Tóthovi, bol na dovolenke. To isté platí aj o telefónoch. Svedok nehovorí pravdu a klame," povedal. Marian Kočner podľa vlastných slov vedel, že Tóth bol od roku 1998 príslušníkom Slovenskej informačnej služby a do kauzy sporov týkajúcich sa vlastníckych práv TV Markíza ho nasadili ako agenta.

Hustá atmosféra na súde!
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Napísal viacero záznamov,“ zdôraznil Kočner. Tóth sa mu mal ponúknuť, že v kauze zmeniek bude vypovedať v jeho prospech, Marian Kočner to odmietol. O existencii zmeniek Tóth údajne vedel od roku 2000. Obžalovaný Kočner priznal, že chcel od Tótha, aby kontaktoval svojho priateľa – exriaditeľa SIS Vladimíra Mitra.

Chcel od neho vedieť, akým spôsobom by mohol získať zo zdrojov SIS uzavretie kauzy Gamatex týkajúce sa Markízy. "Mitro mi povedal, že si to nevie predstaviť,“ uviedol obžalovaný. Tóth vypovedal, že Kočner ponúkal Mitrovi státisíce eur, aby vypovedal v prípade zmeniek v prospech podnikateľa.

 

 

Viac o téme: ObžalobaSúd BratislavaPeter TóthMotákyMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu