Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Andrejko Prostredník: Prváčik z podchodu!

Andrejko ukazuje svoju knižku, ktorú má práve rozčítanú. Zobraziť galériu (4)
Andrejko ukazuje svoju knižku, ktorú má práve rozčítanú.

BRATISLAVA - Andrejko Prostredník (7) je žiakom na jednej zo základných škôl v Bratislave. Miluje čítanie, matematiku a aj angličtinu. Vyzerá ako každý bežný prváčik. A predsa je jeho život iný.

Po škole sa totiž nevracia do bytu na sídlisku či do rodinného domu. Spolu s mamou a jej druhom žije už niekoľko týždňov v podchode priamo pod jednou z najfrekventovanejších križovatiek v hlavnom meste.

Popri ich dverách prejdú denne do práce či školy tisícky ľudí. Zamyslení nad vlastnými problémami nikomu ani len nenapadne, že hneď vedľa toaliet býva školáčik Andrejko Prostredník (7). Spolu s mamou Vierou Prostredníkovou (50) a otcom Pavlom Zacharom (38) tu žijú v kutici na náradie s rozlohou len šesť štvorcových metrov.

„Bývali sme v rodinnom dome, ale niekto nám ho podpálil,“ smutne začala rozprávanie Viera. „Ostali sme na ulici. Len vďaka môjmu šéfovi môžeme zatiaľ bývať tu,“ dodala žena, ktorá v podchode pracuje ako upratovačka.

Do podzemného skladu sa nasťahovali už začiatkom školského roka. Majú v ňom televízor, mikrovlnnú trúbu a varnú konvicu. Ako kúpeľňa im slúžia záchody, ktoré sú v podchode. Pavol, ktorý pracuje ako pomocný robotník, tvrdí, že sa pokúšali aj o sociálne bývanie. Pretože trvalé bydlisko, ktoré majú obaja mimo Bratislavy, ako aj z dôvodu neuzavretého manželstva, ich nechceli nikde ubytovať. „Žijeme spolu deväť rokov. Chceme ostať spolu ako rodina,“ zdôraznil Pavol.

Školáčik Andrejko aj napriek tomu, že nemá domov a ani stôl, kde by sa mohol učiť, robí svojim rodičom radosť. „Najviac ma v škole baví čítanie, matematika a angličtina,“ povedal malý prvák. Jeho najobľúbenejšou knižkou je detská encyklopédia. Ale veľmi túži po veľkej encyklopédii o zvieratkách a bicykli. Vie, že v momentálnej situácii si však takýto „luxus“ nemôže dovoliť.

„Vieme o sociálnej situácii v Andrejkovej rodine. Jeho mama sa o neho stará v rámci svojich možností. Do školy chodí čistý a upravený. Zabezpečili sme mu zadarmo stravu, učebnice i školský klub. Je to šikovný chlapec, bez väčších problémov s učením,“ pochválil prváka z podchodu Dušan Kováčik, riaditeľ školy, ktorú Andrejko navštevuje.

NA KOHO SA OBRÁTIŤ:

V prvom rade sa obráťte na oddelenie sociálnych vecí v mieste, kde sa práve nachádzate. Tam vám pomôžu vybaviť dočasné ubytovanie a právnu pomoc, aby rodina mohla ostať spolu. Ak ste v hmotnej núdzi, poskytnú vám aj finančnú pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu