Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Papalášizmus v priamom prenose? Drucker poukázal na zaujímavé výnimky z karantény!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Očkovanie je v plnom prúde, no stále máme na Slovensku iba 40 percent ľudí po podaní vakcíny. Medzi tými, ktorí ju stále nemajú, sú aj politici či iní verejní funkcionári. Podľa Tomáša Druckera (Dobrá voľba) nám tu však vznikla špeciálna skupina. Tá má mať výnimku z karantény, aj keď nie je zaočkovaná.

Od 19. júla platí nová vyhláška upravujúca podmienky vstupu na Slovensko zo zahraničia. Po novom musia ísť do karantény aj tí, ktorí čakajú na druhú dávku očkovania, alebo ešte neprešiel čas potrebný na to, aby sa daná osoba brala ako plne zaočkovaná.

Papalášizmus v priamom prenose?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Podľa šéfa Dobrej voľby a exministra zdravotníctva Tomáša Druckera sa nám tu však vytvorila „špeciálna skupina VIP ľudí“. „Opäť tu máme papalášizmus ako z veľkej knihy. Ľudia sú rozhádaní kvôli vyhláške hygienika o cestovaní, o tom či zaočkovaní alebo neozaočkovaní pôjdu do karantény. A tak, potichučky, si tu nikto nevšíma, že my tu máme extra špeciálnu triedu papalášov – teda poslancov Národnej rady, členov vlády, ale aj vysokých funkcionárov, úradníkov, ktorí majú výnimku,“ začal Drucker vo videu na sociálnej sieti.

Nezmyselné výhody

Podľa jeho slov tejto skupine ľudí stačí predložiť diplomatický či služobný pas, na ktorý majú nárok, a vyhnú sa tak povinnej 14-dňovej karanténe. Drucker ironicky dodáva, že vírus zrejme vie, kto má diplomatický pas a kto nie a teda nakazí len tých, ktorí ho nemajú.

„Z hrušky dolu pán Mikas. Toto je nehoráznosť vo vzťahu k občanom. Ľudia sa tu hádajú medzi sebou a vy tu robíte extra triedu papalášov. Okamžite zmeňte vyhlášku a zrušte takéto zbytočné a nezmyselné výhody pre poslancov parlamentu, členov vlády, ale aj ďalších funkcionárov,“ uviedol nahnevane s tým, že ak niekto výnimku potrebuje, má tam množstvo iných pracovných možností.

Papalášizmus v priamom prenose?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Vyzývam všetkých členov vlády, aby povedali, kde dovolenkujú a akým spôsobom sa registrovali na eHranici a či išli do karantény,“ povedal Drucker s výzvou na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby čo najskôr zmenil vyhlášku. 

Stanovisko ÚVZ

Vyhláška stanovuje desiatky výnimiek z domácej karantény po príchode zo zahraničia: zohľadňuje spektrum životných situácií, v ktorých sa občania môžu ocitnúť zo súkromných, pracovných a iných dôvodov.

Chápeme, že uvedená výnimka prilákala v súčasnej situácii najväčšiu pozornosť.
Takúto výnimku však nemajú iba delegácie zastupujúce Slovensko na úrovni parlamentu, vlády či ústredné orgány štátnej správy pri výkone práce vo verejnom záujme vyslané na zahraničnú pracovnú cestu. Ide napríklad aj o študentov, ktorí navštevujú školy v susedných štátoch či mladých športovcov, ktorí tam trénujú. Takúto možnosť majú aj novinári či mnohé športové tímy.

Pri mnohých výnimkách je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom PCR testu. Táto podmienka platí aj v prípade delegácie zastupujúcej Slovensko na úrovni parlamentu, vlády či ústredných orgánov štátnej správy pri výkone práce vo verejnom záujme vyslané na zahraničnú pracovnú cestu. Výnimky boli do vyhlášky stanovené po konzultácii s jednotlivými rezortami.

Viac o téme: PoliticiKaranténaVyhláškaTomáš DruckerÚrad verejného zdravotníctvaDobrá voľbaVýnimka z karantényPapalášizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu