Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politici sa ostro vyjadrili k protestom pred parlamentom: Hovoria o fatálnom zlyhaní polície!

Protestujúci dav pred budovou parlamentu Zobraziť galériu (11)
Protestujúci dav pred budovou parlamentu (Zdroj: Topky- Maarty)

BRATISLAVA – Napätá situácia! Tak by sa dalo pomenovať to, čo sa aktuálne deje pred bránami Národnej rady. Pred parlamentom sa dnes koná protest. Dôvod? Aktuálna mimoriadna schôdza. Protestujúci sa však neštítia napádať ľudí. Politici takéto konanie odsúdili.

17:45 K protestom pred parlamentom sa vyjadril aj expremiér a šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "Ľudia majú právo vyjadriť svoj nesúhlas s vládnymi opatreniami, musí sa to však diať v súlade s rešpektovaním zákona. HLAS - sociálna demokracia aktívne vystupuje a podporuje požiadavky ľudí, robme však všetko preto, aby mali svoju úroveň, neboli terčom spochybňovania ich opodstatnenosti. Zodpovednosť za dnešné zlyhanie polície nesie policajný prezident Kovařík a minister vnútra Mikulec," napísal na sociálnej sieti. 

VIDEO Ťažkoodenci museli pri proteste pred budovou parlamentu zakročiť proti protestujúcim

Ťažkoodenci museli pri proteste pred budovou parlamentu zakročiť proti protestujúcim (Zdroj: Topky/Maarty)

17:15 Premiér opätovne zdôraznil, že by nemalo ísť o politickú tému, ale tému ochrany zdravia. Pripomenul, že so zdravím sa neobchoduje, zdravie sa podľa neho má chrániť. „Je veľmi nešťastné, ak politici nabádajú, podnecujú na demonštrácie, o to viac, ak vnášajú prvky násilia,“ skonštatoval Heger na brífingu po piatkovom očkovaní. Odsúdil násilie a radikalizáciu, s pokojnou demonštráciou by problém nemal.  

Eduard Heger
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel )

15:10 Stanovisko ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka

K protestom sa trošku netradične vyjadril aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS). Na sociálnej sieti zverejnil fotografiu, kde poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha drží za plece jeho kolegu z ĽSNS Mariana Kotlebu. "Takto to vyzerá keď sa ten, čo sa hlási k ľavici, antifašizmu či odkazu SNP, už nevládze ďalej pretvarovať a prosí o slovo pravicového extrémistu...," napísal. 

14:50 Mikulec: Nedokážem pochopiť ľudí, ktorí hádžu po policajtoch vajíčka 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vyjadril pochopenie, že pre niektorých ľudí sú pandémia nového koronavírusu i s ňou súvisiace obmedzenia natoľko frustrujúce, že sa rozhodnú prísť protestovať pred Národnú radu SR. Nedokáže však pochopiť, aký je skutočný úmysel a cieľ ľudí, ktorí po prítomných policajtoch hádžu vajíčka a striekajú ich kečupom. Je však presvedčený, že snaha vyvolať otvorený dialóg to nie je. 

VIDEO Ťažkoodenci začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do parlamentu, ľudia plánujú v proteste pokračovať.

Ťažkoodenci začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do parlamentu, ľudia plánujú v proteste pokračovať (Zdroj: Topky/Maarty)

Minister skritizoval opozičných poslancov Ľuboša Blahu, Roberta Fica (obaja Smer-SD) a Mariana Kotlebu (ĽSNS). "Jediné o čo sa usilujú, je burcovať ľudí, vyvolávať vášne, nepokoje, neustále klamať a šíriť dezinformácie,“ skonštatoval Mikulec. Títo poslanci podľa jeho slov vymieňajú životy ľudí za percentá v prieskumoch, namiesto spájania rozdeľujú a správajú sa viac ako pokrytecky.

Polícia podľa jeho slov čelí už vyše roka extrémnemu tlaku a miesto podpory a pochvaly sa im často dostáva urážok, nadávok a osočovania od ľudí, ktorých životy sa snažia chrániť. "Kto robí, robí aj chyby a mne je veľmi ľúto, že v čase, keď by sme mali policajtom poďakovať a oceniť ich neustále nasadenie, sa niektorí pri prvej možnej príležitosti pustia do ich kritiky," vyhlásil Mikulec. Zároveň podotkol, že si bude musieť zvyknúť aj na to, že niekedy je ten, kto prvý kričí a sťažuje sa, z vlastných radov.

14:15 Stanovisko Starého Mesta

Piatkový protest v tesnej blízkosti budovy Národnej rady SR v Bratislave je v rozpore so zákonom o zhromažďovacom práve. Uviedla bratislavská mestská časť Staré Mesto, ktorá takéto chovanie neschvaľuje a ani nepodporuje. Verejné zhromaždenie staromestskej samospráve bolo oznámené v súlade so zákonom, avšak na mieste Zámocká ulica – pri hradnom múre tak, aby bola zachovaná 50-metrová vzdialenosť od budovy Národnej rady SR, v čase od 8.00 do 14.00 h.  

 "Podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. Konanie verejného zhromaždenia bolo obcou oznámené policajnému zboru," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Ide podľa jeho slov o štandardný postup, polícii oznamuje miestny úrad všetky verejné zhromaždenia. Staré Mesto pripomína, že je povinnosťou zvolávateľa zhromaždenia zabezpečiť jeho pokojný priebeh a v prípade potreby môže požiadať obec alebo políciu o pomoc.

Protesty v Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Obec verejné zhromaždenia nepovoľuje, zvolávateľ má povinnosť zhromaždenie ohlásiť a obec tento fakt podľa staromestskej samosprávy berie na vedomie. Obec môže zhromaždenie zakázať, v zákone o zhromažďovacom práve sú vymenované prípady, keď tak môže urobiť. "Mestská časť Staré Mesto sa vždy snaží predchádzať konfliktným situáciám. Zvolávateľov upozorňujeme na ich povinnosti a aj na možné riziká. Rovnako ak by chcel zvolávateľ ohlásiť zhromaždenie na mieste, kde to nie je povolené (v tomto prípade ochranná zóna okolo budovy Národnej rady SR), tak obec takéto zhromaždenie neprijme a upozorní zvolávateľa, aby zvolal zhromaždenie na iné miesto," poznamenal Števove.

Protesty v Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

14:05 Stanovisko SNS

Mimoparlamentná SNS proti zásahu polície pred NR SR protestuje. Hovorí o "zneuctení" parlamentu. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzýva, aby sa vzdal funkcie a demonštrantom sa ospravedlnil. "Je to hrubý zásah do práv občanov," konštatuje v stanovisku SNS. Strana zároveň odsudzuje akékoľvek prejavy násilia. 

VIDEO Na situáciu pred dverami parlamentu reaguje Peter Pčolinský: Napadnutie policajtky je cez čiaru. 

Na situáciu pred dverami parlamentu reaguje Peter Pčolinský: Napadnutie policajtky je cez čiaru (Zdroj: Topky - Maarty)

13:58 Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

13:37 Progresívne Slovensko: Už stačilo

Podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko uviedol, že už stačilo a burcovať dav k násiliu je nezodpovedné.

Politici sa ostro vyjadrili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Prirovnávať očkovanie k holokaustu je hlúpe, hanebné a neúctivé k miliónom obetiam. Útočiť na vedkyne a lekárov bojujúcich proti covidu pred ich domami je neprijateľné. Provokatívne porušovať predpisy, hrdinsky sa fotiť bez rúška vo vlakoch či potravinách a nadávať pritom predavačkám či sprievodcom, je hulvátske. Myslieť si, že po polhodine googlenia vieme o koronavíruse viac, ako odborníci s dvadsaťročnou praxou, je naivné a arogantné zároveň," napísal na sociálnej sieti s tým, že ak politici burcujú proti očkovaniu, je to detinské a krátkozraké.

13:22 Andrej Danko: Som šokovaný

K protestom sa vyjadril aj bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Ten je podľa vlastných slov šokovaný zo situácie spred parlamentu. "Práve som sa odtiaľ vrátil a pozeral som, ako polícia vytláča demonštrantov spred vchodu NRSR. Trhalo mi srdce a bolo mi veľmi ľúto, že nemôžem ako poslanec vojsť dnu a postaviť sa na ich stranu a dostať ich na balkón," povedal vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku. 

Avšak, ako dodal, je prekvapený z toho, čo robí dnešná opozícia. "A hlavne, kde je Pellegrini, a prečo nie je medzi nimi, prečo nepomáha ľuďom a neustále robí len tlačovky?" pýta sa a uviedol, že strana SNS stojí za protestujúcimi a plne ich chápu. "V budúcich voľbách urobíme všetko pre to, aby sme ich mohli zastupovať," povedal s tým, že ľudia sú sklamaní z toho, čo sa tu deje. "Dostali sme sa na úplné dno," uzavrel. 

13:07 Stanovisko polície

Od rána na poriadok pred národnou radou dohliadajú policajti. Tí však podľa hovorcu Michala Szeiffa zistili viaceré porušenia zákona. "Jeho dôvodom bola snaha týchto osôb vniknúť do vnútorných priestorov Národnej rady Slovenskej republiky. V rámci opatrenia bol využitý aj antikonfliktný tím, a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Keďže účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení," upozornila polícia na sociálnej sieti. 

VIDEO Divoký protest pred parlamentom: Protestujúci blokujú vstup do budovy, musela zasiahnuť polícia

Divoký protest pred parlamentom: Protestujúci blokujú vstup do budovy, musela zasiahnuť polícia (Zdroj: Topky/Maarty)

Bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta polícia naďalej monitoruje. "Ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," dodal Szeiff.

13:05 Stanovisko strany SPOLU

Mimoparlamentná strana SPOLU odmieta vulgárne prejavy protestujúcich pred parlamentom a násilie odsúdila. Uviedol to v stanovisku jej predseda Juraj Hipš. Aj keď vždy strana stála na strane obrany práv a možnosti slobodne vyjadrovať svoj názor, Hipš poukázal na to, že aj demonštrácia má svoje pravidlá.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Dav nerešpektujúci pravidlá (napr. vzdialenosť predpísanú legislatívou pre protest pred NR SR), je agresívny a násilný (hanlivé a k násiliu vyzývajúce pokriky, ako aj vajíčka hádzané na vchod do parlament), ešte k tomu burcovaný klamstvami, nenávisťou a neznalosťou je mimoriadne nebezpečný. Ukázalo sa to aj dnes pred NR SR.Odmietame vulgárne prejavy, výzvy k nerešpektovaniu nariadení a zákonov, či dokonca k násiliu," napísal Hipš. 

Úlohou politikov je podľa strany Spolu upokojovať emócie, vysvetľovať a dodržiavať príkladne zákon. "My sme jednoznačne na strane zodpovedných – teda zaočkovaných občanov," dodal predseda strany.

13:00 Stanovisko Smer-SD

Opozičný Smer-SD podporuje protesty občanov, ktorí vyjadrujú svoj názor legitímnym spôsobom. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Potvrdil, že poslanci Smeru-SD budú hlasovať proti návrhu novely, ktorá má umožniť zohľadňovanie očkovania.

VIDEO Poslanec Juraj Blanár reaguje na protesty, ktoré sa udiali pred parlamentom.

Poslanec Juraj Blanár reaguje na protesty, ktoré sa udiali pred parlamentom (Zdroj: Topky - Maarty)

"Ctím si každého občana, ktorý vyjadrí svoj názor legitímnym spôsobom," povedal Blanár novinárom. Vníma emocionálnu stránku protestov, hovorí, že tieto reakcie vyvolala vláda tým, že vytvára dve kategórie občanov, keď ich chce rozdeliť na na očkovaných a neočkovaných. Zástupcovia Smeru-SD i ĽSNS sa zároveň prihovorili davu, ktorý prišiel v piatok protestovať pred budovu NR SR. Občanom povedali, že novelu nepodporia.

Politici sa ostro vyjadrili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

12:50 Stanovisko OĽaNO

"Podpora násilia a agresivity, totálna neúcta k ľudským životom a vytĺkanie politických bodov z boja o zdravie a životy ľudí - o to jediné ide opozičným politikom aj na dnešnom agresívnom proteste pred NR SR," napísalo hnutie OĽaNO vo svojom stanovisku. 

"To všetko v čase, kedy sa svetom šíri nebezpečný delta variant a skupina ľudí podporovaná Ficom a Kotlebom násilne protestuje proti našej jedinej efektívnej obrane – očkovaniu. Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého," poukázali s tým, že je v poriadku, ak sa nespokojní občania stretávajú a svoje opačné názory dávajú na javo len slovne. "No nesmie nám byť jedno, keď skupina povzbudzovaná Blahom a Kotlebom napáda policajtov či novinárov a bráni zamestnancom Národnej rady vykonávať svoju prácu," uzavrel hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. 

Protestujúci dav pred budovou
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky- Maarty)

12:45 Stanovisko KHD

K protestom sa vyjadrilo aj mimoparlamentné KDH. To má porozumenie pre nespokojnosť ľudí s niektorými krokmi vlády a parlamentu. "Považujeme však za úplne neprijateľné, aby sa nespokojnosť prejavovala porušovaním bezpečnostných pravidiel a zastrašovaním poslancov," napísali v stanovisku a dodali, že rovnako za neprijateľnú považujú aj ďalšiu vec. A tou je, ak politici či iné verejné osoby vyvolávajú eskaláciu napätia svojimi vyjadreniami. 

"Žiadny problém nevyriešime eskaláciou napätia, potrebné sú naopak dialóg a rozvaha.
Vyzývame k zachovaniu pokoja, rozumnosti a aj rešpektu voči odborným i politickým autoritám. Toto je cesta k zvládnutiu pandémie pre nás všetkých, nie konflikty,"
uzavreli. 

Protesty pred parlamentom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Rozruch pred parlamentom

Od rána je pred budovou parlamentu rušno. Jednak sa dnes začala mimoriadna schôdza, na ktorej majú poslanci rozhodnúť, či sa bude pri vstupe do prevádzok prihliadať na digitálny COVID preukaz, ale taktiež sa tam zhromaždili stovky ľudí. Tí žiadajú, aby novelu poslanci neprijali. Spolu s laickou verejnosťou sa protestu zúčastnili aj poslanci strany Smer-SD a ĽSNS.

K protestom sa začali takmer hneď vyjadrovať aj politici. Medzi nimi aj premiér Eduard Heger. „Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Je neprípustný akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom. Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ napísal v stanovisku.

Politici sa ostro vyjadrili
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Ostré slová Kollára

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tvrdí, že protest pred budovou parlamentu je fatálnym zlyhaním polície a ich šéfa Petra Kovaříka. Zároveň potvrdil, že pri doterajšom proteste došlo k zraneniu policajtky a voči protestujúcim bol použitý slzotvorný plyn. 

Parlament bude podľa jeho slov rokovať, hoci sa do budovy ráno nedalo pre protestujúci dav dostať ani poslancom a ani novinárom. Kritizuje však postup polície. Ak by zabezpečili zátarasy a protest by sa odohrával aspoň 50 metrov od parlamentu, k takejto kritickej situácii by nemuselo dôjsť. "Tí ľudia, samozrejme, že bojujú proti niečomu. To neznamená, že ich budeme obuškovať alebo striekať vodnými delami či budeme na nich púšťať slzotvorný plyn. Keby to policajti zvládli a boli vonku zátarasy, tak sa nič takéto nestane," uviedol. 

Protesty pred parlamentom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Protesty podľa jeho slov boli doteraz vždy kultivované, v piatok sa to však vymklo spod kontroly. Šéfa polície sa preto bude pýtať, prečo k tomu došlo. "Je to nemysliteľné, aby to došlo do takéhoto štádia," uviedol s tým, že bude Kovaříka "brať na zodpovednosť za všetko, čo sa tu udialo". Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala na to pripraviť. Schôdze parlamentu sa to podľa jeho slov nedotkne, bude pokračovať.

Za ľudí konanie odsudzuje

K demonštrácii sa vyjadrila aj šéfa strany Za ľudí a ministerka investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Tá tvrdí, že útoky na políciu sú neprípustné a je to výsledok zničujúcej politiky ľudí, ktorí sa boja politickej či trestnej zodpovednosti.

„Ostro odsudzujem agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom, kde dav podľa medializovaných informácií dokonca zranil policajtku. Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je ale neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona,“ napísala s tým, že príkladom slušných protestov boli napríklad demonštrácie po smrti novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré organizovala aj vtedajšia opozícia. Tie sa podľa Remišovej konali „bez náslia, dezinformácií a nenávisti“. Súčasné demonštrácie podľa jej slov sprevádza chaos, porušovanie zákona a rozdeľovanie spoločnosti.

Svoj názor k protestom zverejnil aj bývalý podpredseda NRSR a člen strany Za ľudí Juraj Šeliga. „Dúfam, že pani policajtka, ktorá bola zranená davom pred parlamentom bude v poriadku. Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne.  A nie nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa poslanca Radovana Slobodu (SaS) sú agresivita a násilie na demonštrácii za čiarou a konanie protestujúcich rázne odsudzuje. Tak, ako jeho kolegovia rešpektuje právo občanov slobodne sa vyjadriť. „Ale je neprípustné, aby sa demonštranti snažili násilím dostať dostať do budovy parlamentu. Navyše, porušujú ešte aj Zákon o zhromažďovacom práve. Nerozumiem, či polícia nezvládla túto situáciu, ale je skutočne za čiarou, aby do poslancov sácali či verbálne na nich útočili, len pre to, že má niekto iný názor na očkovanie,“ konštatoval na sociálnej sieti. 

Svoj názor vyjadril aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). „Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akokoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené,“ uviedol na Facebooku.

Viac o téme: PoliticiProtestPremiérNRSRVeronika RemišováEduard HegerNásilný protestGábor Grender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu