Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smer vyzýva premiéra: Mikulca musíte odvolať! Šéf vnútra sa bráni, je to výmysel

Róbert Fico Zobraziť galériu (4)
Róbert Fico (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný Smer vyzval premiéra Eduarda Hegera, aby odvolal z funkcie ministra vnútra Romana Mikulca. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Robert Fico. Hovorí o vážnom probléme, ktorý vidí v korupčnom živote Mikulca. Ten podľa Fica nemá čo robiť na svojom poste. Minister vnútra sa po zverejnenej nahrávke a Ficovej výzve bráni, podľa neho bolo vymyslených dokumentov veľa.

"Neuveríte, čo sme ešte našli," povedal a zopakoval, že vláda kradne. V súvislosti s Mikulcom Fico poukázal na medializované informácie, podľa ktorých bývalý šéf finančnej správy František Imrecze mal hovoriť o úplatku pre Mikulca. Ministrovo slovo, že to tak nie je, nemôže podľa Fica premiérovi stačiť.


VIDEO Mikulec reaguje na nahrávku Zuriana a Imreczeho: Žiadny úplatok som nezobral, zo záznamu to nevyplýva


Mikulec odmieta Ficove tvrdenia

Minister vnútra Roman Mikulec odmieta tvrdenia šéfa Smeru, že stál za vzatím do väzby exšéfa polície Milana Lučanského. Trvá i na tom, že nevzal úplatok. V tejto súvislosti minister kritizoval bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Mikulec vyhlásil, že od svojho nástupu do funkcie chcel, aby policajti robili, čo majú v zmysle zákona robiť, a aby tak robili zákonne.

Smer vyzýva premiéra: Mikulca musíte odvolať! Šéf vnútra sa bráni, celé je to výmysel (Zdroj: Topky/Maarty)

Zurian mal podľa neho všetky možnosti aj dostatok času, aby podnikol zákonné kroky v prípade, že vedel o nejakom trestnom čine a úplatku. Napriek tomu podľa Mikulca nekonal v súlade so zákonmi, bez povolenia nahrával rozhovor s Imreczem, čím nahrávku vylúčil aj ako prípadný dôkaz.

Slová o Lučanskom? Výmysel

Pritom podľa šéfa rezortu stačilo, aby začal riadne konať, podozrenia oznámil vyšetrovateľovi, požiadal súd o povolenie použitia odposluchov a nahrávku získal legálne. "No on to zjavne urobil účelovo," poznamenal. Pýta sa, čo ho na to motivovalo a či nechcel len získať kompromitujúce materiály. Naznačil, že Zurianovi neverili ani policajní vyšetrovatelia, pretože zrejme mali podozrenie, že informoval tretie osoby. Mikulec však verí orgánom činným v trestnom konaní aj tomu, že aj tieto pochybnosti vyšetria, a deklaroval pripravenosť poskytnúť súčinnosť.

Smer vyzýva premiéra: Mikulca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V súvislosti so slovami Fica o vzatí Lučanského do väzby Mikulec podotkol, že ide o "dehonestáciu človeka, ktorý, bohužiaľ, zomrel". Fico podľa neho zneužíva bývalého šéfa polície. Tvrdenie, že mal stáť za jeho vzatím do väzby, označil za "výmysel pána Fica".

Smer vyzýva premiéra: Mikulca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa Fica stojí Mikulec za tým, že Lučanského vzali do väzby

Šéf Smeru namieta, že aktuálne sedia vo väzbe viacerí obvinení len na základe výpovede jedného kajúcnika a ak takáto odpoveď Hegerovi postačuje, nemali by podľa neho neho ani niektorí obvinení sedieť vo väzbe. Líder Smeru tiež hovorí, že Mikulec stojí aj za vzatím do väzby exšéfa polície Milana Lučanského. "Mal milión logických dôvodov, prečo zatvoriť ústa Milanovi Lučanskému tak, ako zatvorili ústa exriaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi P.," tvrdí.

Fico pripomenul aj dôvody nedávneho odvolávania Mikulca v pléne Národnej rady SR súvisiace so situáciou v bezpečnostných zložkách a podozreniami o ovplyvňovaní vyšetrovaní káuz. Opozícia ministrovi vyčítala aj pochybnosti o jeho konaní ešte z čias jeho pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve. Už vtedy mal podľa opozície požadovať úplatok pri jednej zo zákaziek. 

Premiér Mikulca neodvolá

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) nemieni vyhovieť výzve Smeru-SD, ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) neodvolá. „Aj keby údajná nahrávka rozhovoru bývalého prezidenta Finančnej správy (FS) Františka I. s bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom bola autentická, nie je na nej zaznamenaný žiadny relevantný fakt, na základe ktorého by vznikalo dôvodné podozrenie o korupčnom správaní sa Romana Mikulca, keď bol na čele vojenskej rozviedky," uviedol v stanovisku Úrad vlády SR.

Zároveň zdôraznil, že súčasný kabinet nijako nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. "Je plne v ich kompetencii, aby v súlade so zákonmi odhaľovali trestnú činnosť, a to bez ohľadu na to, či ju páchajú predstavitelia dnešnej opozície alebo koalície. Zákon platí pre každého rovnako,“ dodal ÚV.

Viac o téme: PremiérSmer-SDRoman MikulecKorupčný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu