Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počasie nám dáva zabrať: Po neznesiteľnom teple prišiel druhý extrém! Búrok sa tak ľahko nezbavíme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počasie nás tento rok nešetrí. Najskôr sme sa nevedeli dočkať poriadneho leta, no keď naplno udrelo, niekoľkodňové tropické dni aj noci mnohých doslova odpálili. Ani po ochladení z konca týždňa však nepríde vytúžená pohoda.

Príchod chladnejších dní je totiž spojený s búrkami a a intenzívnymi lejakmi, ktoré počas víkendu zasiahli celé Slovensko. Škody narobili najmä na východe Slovenska, kde mali hasiči plné ruky práce pri odstraňovaní popadaných stromov. K slovu sa tu dostali aj výrazné krúpy. Intenzívne dažde tiež so sebou priniesli záplavy. Silná búrka s prívalovým dažďom zaplavila v nedeľu popoludní cestu I. triedy v obci Lenartov v Bardejovskom okrese. Miestni obyvatelia tiež zápasili s vodou vo dvoroch a pivniciach.

Na východe padali krúpy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Zdroj: Facebook)

K záplavám došlo aj v obci Malý Šariš v okrese Prešov, kde vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten platí aj v obciach Mníšek nad Popradom a Sulín v okrese Stará Ľubovňa, kde po silných prívalových dažďoch stúpli hladiny rieky Poprad a tiež drobných lokálnych tokov.

Silným búrkam však nie je koniec. Meteorológovia totiž nimi hrozia na strednom a východnom Slovensku aj dnes. Spojený je s nimi aj možný prechodný vzostup vodných hladín, stekanie vody zo svahov, bahnotok a zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Búrky môžu byť spojené aj s krupobitím.

Stále platia výstrahy pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky s krúpami sa môžu miestami vyskytovať aj v najbližších dňoch na viacerých miestach Slovenska. Zároveň sa pripravte na to, že bude teplo a dusno. Počasie sa nemá umúdriť ani s príchodom víkendu, kedy Slovenský hydrometeorologický ústav stále hovorí o polooblačnom počasí s prehánkami a búrkami, miestami až intenzívnymi a teplotami do 30 stupňov Celzia.

Počasie nám dáva zabrať:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako vysvetlil portál imeteo.sk, počasie totiž na našom území ovplyvňuje tlaková níž, ktorá v našej oblasti zabezpečuje potrebnú vlhkosť. Zároveň však k nám po prednej strane tejto výškovej níže, ktorá sa nachádza nad Bavorskom prúdi od juhu teplý vzduch. Práve teplý a vlhký vzduch sú pre vznik búrok priam ideálne.

Pozor si treba dať
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieHorúčavyBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu