Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šéf Sme rodina chce umožniť REFERENDUM: Ľudia majú právo sa vyjadriť! Návrh predloží už čoskoro

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Boris Kollár chce zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi cez procedurálny návrh zmeny legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Informoval o tom na sociálnej sieti. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň.

Ľudia musia podľa neho dostať možnosť vyjadriť sa v referende. "Keďže ústavný súd v súlade so zákonom rozhodol, že v tejto forme sa nemôže konať, vypočuli sme si odporúčanie ústavného súdu aj pani prezidentky. Jediná možnosť, ako naplniť to, aby sa mohli ľudia v referende vyjadriť, či skrátia volebné obdobie, je zmena zákona v parlamente," povedal Kollár vo videu.


MIMORIADNE Ústavný súd rozhodol o referende k predčasným voľbám: Prvé reakcie! Matovič sa pustil do Čaputovej


Návrh na zmenu legislatívy predloží už v júli

Návrh na zmenu legislatívy chce zaradiť na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa má začať 22. júla. "Do tejto schôdze chcem navrhnúť a dať procedurálny návrh, aby sme upravili zákon tak, aby sme mohli vypísať referendum. Urobila by to národná rada, prijali by sme zákon, prezidentka by referendum vypísala a v septembri, októbri, možno v novembri, by mohlo byť referendum," dodal šéf parlamentu.

Ľudia majú mať možnosť sa vyjadriť

Kollár chce urobiť všetko preto, aby mali ľudia aj do budúcna možnosť vyjadriť sa v referende. "Uvidíme, ako sa k tomu postavia moji koaliční partneri, ako sa k tomu postaví opozícia, či za tento návrh zákona zahlasuje," skonštatoval.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

SNS obvinila Kollára zo zavádzania verejnosti 

Mimoparlamentná SNS tvrdí, že predseda Národnej rady SR Boris Kollár zavádza, keď hovorí, že do programu júlovej schôdze parlamentu zaradí návrh na zmenu Ústavy SR v súvislosti s referendom. Strana Kollára zároveň vyzvala, aby podal rovno návrh na skrátenie volebného obdobia parlamentu. 

"Boris Kollár buď nepozná rokovací poriadok, alebo účelovo klame. Rokovací poriadok hovorí jasne, že pokiaľ NR SR prejednávala predmetný návrh zákona, čo sa dialo v júni, v predmetnej záležitosti nie je možné opätovné prerokovanie takého istého návrhu zákona. Boris Kollár má strach a účelovo zavádza verejnosť," tvrdí SNS. Ak by šéf parlamentu podal návrh na skrátenie volebného obdobia NR SR, ako ho SNS vyzýva, podľa slov strany by sa tak nemuselo ani konať referendum. "Voľby tak môžu byť, ako si to podstatná časť národa želá, už túto jeseň. Táto vláda ukázala svojím amaterizmom, že nie je schopná riadiť štát," podotkla SNS a poukázala na situáciu na hraniciach.

O návrhu bude musieť rokovať koaličná rada

O návrhu predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) na zmenu legislatívy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách, má rokovať koaličná rada. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO). Kollár chce o návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) hovorí, že program mimoriadnej schôdze, zvolanej na návrh 30 poslancov, podľa rokovacieho poriadku nie je možné meniť ani dopĺňať o nové body.

"O takejto závažnej téme bude musieť rokovať koaličná rada," reagovala hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Kollár chce na mimoriadnej schôdzi s avizovaným začiatkom 22. júla zaradiť cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň. Ľudia musia podľa neho dostať možnosť vyjadriť sa v referende.

Dostál Kollárov návrh nepodporí. "Považujem ho za vecne nesprávny, politicky absurdný a rokovanie o ňom na júlovej mimoriadnej schôdzi pri dodržaní zákona o rokovacom poriadku NR SR za nemožné," reagoval na sociálnej sieti.

Dostál zároveň uviedol, že presadenie zmeny Ústavy SR a umožnenie konania referenda o predčasných voľbách nezodpovedá žiadnemu zo zákonom stanovených dôvodov pre skrátené legislatívne konanie. Reagoval tak na návrh Smeru-SD, ktorý pripravil novelizáciu Ústavy SR. Opozičná strana chce, aby vláda už budúci týždeň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu. Do ústavy chce Smer-SD doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie poslancov NR SR. Smer-SD by takisto chcel o svojom návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi.

Kollár zvažuje možnosti 

Návrh na zmeny v Ústave SR v súvislosti s referendom predloží predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v čo najskoršom termíne, aktuálne zvažuje legislatívne možnosti, uviedla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

"Pokiaľ by Ústavnoprávny výbor NR SR vyhodnotil daný návrh ako návrh v tej istej veci, predseda NR SR Boris Kollár bude rešpektovať platnú legislatívu a Rokovací poriadok NR SR a návrh zákona bude predložený v najskoršom možnom termíne, a to koncom roka 2021," ozrejmila hovorkyňa.

Podporu avizuje aj ĽSNS

Podporu prípadnej zmene ústavy avizuje aj opozičná ĽSNS. Poslanec NR SR Martin Beluský (ĽSNS) skonštatoval, že strana opakovane predkladá návrhy na zmenu ústavy, aby bolo referendum vykonateľné. "Takéto návrhy budeme opakovať, až kým NR SR neprijme zákon, ktorým sa to zabezpečí. Taktiež podporíme každú iniciatívu zo strany opozície alebo koalície, ktorá pomôže dostať Slovensko na úroveň vyspelých demokratických krajín aj v oblasti priamej demokracie," dodal.      

Viac o téme: ReferendumBoris KollárSme rodinaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu