Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené je takmer celé Slovensko! Budú sa riešiť testy, antigény už zadarmo nebudú

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (7)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Od budúceho pondelka budú podľa COVID automatu v prvom stupni ostražitosti tri okresy. V stupni monitoring bude 76 okresov. V čiernej fáze, druhom a prvom stupni varovania a druhom stupni ostražitosti nie je ani jeden okres.

Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

VIDEO Minister zdravotníctva a šéf IZA k aktuálnej situácii

Situácia sa na Slovensku sa zlepšuje: Istý počet PCR testov bude hradený štátom, antigénové už zadarmo nebudú (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:20 Minister financií Igor Matovič po rokovaní vlády uviedol, že navrhoval, aby ľudia platili približne 20 percent z reálnej hodnoty testov. Pri antigénovom teste by tak podľa jeho slov išlo o sumu asi dve eurá. Návrh však podľa jeho slov musí predložiť MZ SR.

Igor Matovič navrhol, aby sa za antigény platili dve eurá, vyjadril sa aj k Pellegrinimu (Zdroj: Topky/Maarty)

Na otázku, prečo rezort financií zatiaľ neodobril finančné prostriedky určené na mediálnu podporu očkovacej kampane, minister financií uviedol, že strážia efektivitu vynakladania verejných prostriedkov. Z tohto dôvodu sa obrátili na MZ SR, aby informovalo, v akých médiách a s akými vyrokovanými zľavami bude poskytnutý reklamný priestor na očkovaciu kampaň.

Aktualizované 14:50 "Postoj strany Za ľudí je jasný - preferujeme očkovanie a vakcína je zadarmo," poznamenala vicepremiérka Veronika Remišová s tým, že vakcína je jediný účinný nástroj na boj s pandémiou. Myslí si, že ľudia by sa mali ísť zaočkovať, no diskutovať sa môže podľa jej slov aj o preplatení pár antigénových testov v mesiaci či jedného PCR testu za týždeň. "To ale nie je trvalé riešenie a nevyrieši nám to ani pandémiu," podotkla.

Veronika Remišová sa vyjadrila k Pellegrinimu a aktuálnej situácii v strane Za ľudí (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 13:45 Stúpol aj počet vakcinovaných proti ochoreniu COVID-19, primárne sa očkovali ľudia druhými dávkami. Dáta ukazujú na to, že najviac ľudí čaká na vakcínu v Dunajskej Strede. Takmer 900-tisíc ľudí vo vekovej kategórii nad 50 rokov je stále bez vakcinačnej ochrany. Úroveň zaočkovanosti v tejto vekovej skupine je rôznorodá. Najsilnejšia je na západe Slovenska. Podľa Mišíka vidno v rámci tejto témy veľké regionálne rozdiely.

Galéria: Aktuálna situácia (7. júl)

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

Aktualizované 13:30 Epidemiologická situácia sa na Slovensku vyvíja priaznivo

Epidemiologická situácia sa na Slovensku vyvíja priaznivo. Mierne stúpol len počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. V stredu o tom informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. "Výraznejšie nám klesli počty prípadov aj počty hospitalizovaných. Jemne stúpli počty ventilovaných pacientov na 15, čo sa ale pri tomto nižšom počte pacientov môže stať, že prídu zrovna niektoré komplikovanejšie prípady," uviedol s tým, že tempo poklesu je na Slovensku stabilné.

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

Ako ďalej informoval, v rámci Európy je situácia rôznorodá. Najviac prípadov na 100-tisíc obyvateľov zaznamenali na Cypre, vo Veľkej Británii, Portugalsku, Španielsku či Rusku. S výnimkou susedného Česka však ide v okolitých krajinách o pokles prípadov nového koronavírusu.

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

Aktualizované 13:15 Antigénové testy nebudú zadarmo nikdy, budú za symbolickú cenu

Antigénové testy na ochorenie COVID-19 nebudú zadarmo už vôbec, povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Určitý počet PCR testov do mesiaca by však mohli mať ľudia zdarma. Šéf rezortu zdravotníctva avizoval, že v pondelok by mohli na rokovanie koaličnej rady predložiť finančnú analýzu o vykonávaní antigénových testov za "symbolickú cenu". Naznačil, že by mohlo ísť o sumu asi desať eur.

Nové rozdelenie OKRESOV: Zelené
Zobraziť galériu (7)

V prípade, že by jeho návrh prešiel, odobriť by ho mohli poslanci Národnej rady SR ešte 22. júla. Pri zhoršení epidemiologickej situácie by sa mohol od nezaočkovaných vyžadovať na viacerých miestach negatívny PCR test. V pláne je podľa jeho slov monitorovanie hraníc. 

Aktualizované 13:00 Už onedlho by sa malo očkovať bez pozvánky vo všetkých očkovacích centrách, oznámil minister zdravotníctva. Zaočkovať sa tak bude môcť ktokoľvek bez toho, aby mal termín a pozvánku. Už dnes tak funguje napríklad bratislavské očkovacie centrum, aj centrá v Žiline či Banskobystrickom kraji.

Zelené je takmer celé Slovensko

V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) budú od pondelka okresy Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice.      

VIDEO Budúci týždeň sa rozhodne o preplácaní testov, uviedol premiér Heger

Budúci týždeň rozhodneme o preplácaní testov, uviedol premiér Heger: Lengvarský pripraví analýzu (Zdroj: Topky/Maarty)

V stupni monitoring (zelená farba) sú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce a okres Zvolen.

Viac o téme: RozdelenieOkresySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu