Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší medveď na potulkách! Obec Slaská upozorňuje občanov: Mimo rodinných domov buďte mimoriadne opatrní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SLASKÁ - V posledných dňoch sa množia správy o tom, že na miestach, kde by sme to nečakali, sa vyskytujú medvede. Jeden bol spozorovaný aj v obci Slaská v Banskobystrickom kraji.

archívne video

Zvery sa vyskytujú aj pri ľudských obydliach: Prečo medvede strácajú svoju plachosť? (Zdroj: FB/Ministerstvo životného prostredia)

Na Slovensku sme zaznamenali prvý smrteľný útok medveďa. 57-ročného muža z Liptovskej Lúžnej našli v lese mŕtveho. Z jeho zranení vyplynulo, že na muža zaútočil medveď a spôsobil mu smrť. Smrteľný útok medveďa nakoniec potvrdila aj pitva. Ide pritom o prvý prípad, kedy medveď zabil človeka na Slovensku za posledných 100 rokov.

Situácia je vážna! Medveď ohrozil cyklistku: Polícia zvýšila počet hliadok

Ľudia sa preto začali prirodzene týchto šeliem báť, aj keď v drvivej väčšine prípadov medveď na človeka nezaútočí bezdôvodne. Za útoko sú väčšinou samice, ktoré si chránia svoje mladé a cítia sa ohrozené. V lese by sme sa preto mali pohybovať v skupinách a ideálne sa nahlas rozprávať pred zákrutami, aby sme na seba upozornili v prípade, že by sa v zle viditeľnej časti skrývala divá zver. 

Ďalší medveď v obci

Niektoré medvede strácajú svoju plachosť a do obcí či miest ich ženie vidina jedla, ktorú tvoria aj odpadky. V posledných týždňoch začali pribúdať hlásenia, kedy ľudia videli medveďa práve v blízkosti obydlí. Takýto medveď môže byť nebezpečný. 

Najnovšie videli medveďa hnedého v katastrálnom území Lovčica-Trubín. Informovala o tom obec Slaská, ktorá zároveň občanov vyzvala, aby boli pri pohybe mimo rodinných domov mimoriadne ostražití. 

Viac o téme: MedveďPolícia Banská Bystrica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu