Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko súžia pekelné horúčavy: FOTO Teploty budú atakovať 40 stupňov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – Slovensko čaká ďalší pekelný týždeň. Horúčavy pocítime najmä v jeho druhej polovici, kedy yvrcholí prílev pôvodom tropického vzduchu. Denné maximá budú atakovať štyridsiatky!

Ako na sociálnej sieti načrtol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v numerických predpovedných modeloch silnie signál na ďalšiu vlnu horúčav. „Jej intenzita a dĺžka je ešte otázna, no niekoľkým horúcim dňom sa v priebehu budúceho týždňa s vysokou pravdepodobnosťou nevyhneme,“ upozornili v závere tohto týždňa meteorológovia.

Slovensko súžia pekelné horúčavy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Z predpovede SHMÚ vyplýva, že počas nasledujúceho týždňa bude najteplejšie vo štvrtok, kedy sa na juhozápade očakáva až 38 stupňov.

Slovensko súžia pekelné horúčavy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pondelok

Z Nemecka od juhozápadu až západu postúpi nad Rakúsko a Česko nevýrazný studený zvlnený front spojený s tlakovou nížou v oblasti Britských ostrovov. Súčasne nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné tlakové pole.

Predpoveď počasia nájdete aj na webe Predpovede.sk

Deň bude jasný až polooblačný, miestami sa vyskytne zväčšená oblačnosť. Ojedinele hrozia prehánky alebo búrky, no najmä popoludní. Meteorológovia hlásia teplo.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najvyššia denná teplota dosiahne 27 až 32, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 25 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne cca 16 stupňov.

Zavládne bezvetrie alebo bude fúkať len slabý vietor, na západe a miestami na východe severozápadný až severný rýchlosťou 5 až 20 km/h. Pri búrkach však vietor prechodne zosilnie.

Utorok

Od Stredomoria sa bude cez našu oblasť až nad severozápadné Rusko tiahnuť oblasť relatívne vyššieho tlaku vzduchu. Po jej zadnej strane začne do strednej Európy od juhozápadu prúdiť teplý pôvodom tropický vzduch.

Oblačnosť bude iba malá, viac oblakov sa očakáva v priebehu dňa. Ojedinele treba rátať s prehánkami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota dosiahne 17 až 12 stupňov, v dolinách ojedinele do 10 stupňov. Denné maximu sa vyšplhá na 29 až 33, na Orave, pod Tatrami a na krajnom severovýchode na zhruba 27 stupňov.

Vietor bude prevažne slabý.

Streda

Nad Nemeckom a alpskou oblasťou sa bude vlniť studený front, pred ktorým k nám zosilnie prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu.

Bude jasno alebo sa vytvorí len malá oblačnosť. SHMÚ avizuje veľmi teplé počasie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 16 až 11, na juhozápade na približne 18 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 31 až 36 stupňov. Na severe treba ojedinele rátať s trocha chladnejším počasím.

Zafúka slabý, postupne prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 30 km/h.

Štvrtok

Nad Nemeckom a alpskou oblasťou sa bude naďalej vlniť studený front pred ktorým k nám od juhozápadu vyvrcholí prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu.

Počasie sa veľmi nezmení. Opäť bude jasno až polooblačno, pričom ojedinele hrozia prehánky alebo búrky. Meteorológovia očakávajú dusno a mimoriadne teplo.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota dosiahne 20 až 15, na juhozápade okolo 22 stupňov. Maximálna denná teplota sa vyšvihne na 30 až 35, na juhozápade do 38 stupňov.

Piatok

Do našej oblasti postúpi od západu zvlnený studený front.

Spočiatku sa objaví malá oblačnosť, ale postupne od západu bude polooblačno až oblačno. Miestami treba rátať s prehánkami alebo s búrkami. Tie môžu byť aj intenzívne a s krúpami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Znova bude veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 23 až 17 stupňov. Najvyššia denná teplota dovŕši 28 až 34 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu