Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Košický samosprávny kraj prispeje na pomoc južnej Morave: Silné tornádo spôsobilo veľké škody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KOŠICE – Finančnú nenávratnú výpomoc v sume 30.000 eur Juhomoravskému kraju v Českej republike v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Podľa uznesenia ide o prejav solidarity s ľuďmi južnej Moravy, ktorých 24. júna postihli ničivé búrky a tornádo.

Vzhľadom k tomu, že ide o bratský český národ, s ktorým má Slovensko vynikajúce susedské vzťahy a spolu sme žili viac ako 70 rokov v jednom štáte, táto iniciatíva je opodstatnená,“ uviedol poslanec Emil Ďurovčík, ktorý návrh pomoci na rokovaní predložil. Pôvodne malo ísť o pomoc v sume 10.000 eur, poslanec Martin Smrčo to navrhol zvýšiť na 30.000 eur. Za takéto uznesenie hlasovalo 51 poslancov, nikto nehlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

Prírodná katastrofa zasiahla oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave. Zomrelo najmenej päť ľudí, zranenia utrpelo viac ako sto ďalších. Obce hlásia poškodenie stoviek domov, desiatky z nich budú musieť zbúrať. Výrazné materiálne škody vznikli aj na ďalšom majetku ľudí, právnických subjektov a spoločenstiev, ako i na úrode poľnohospodárskych plodín a zeleni.

Tornádo na Morave bolo z druhej najničivejšej kategórie

Minulotýždňové tornádo na juhu Moravy dosiahlo štvrtý z piatich bodov Fujitovej stupnice, ktorá slúži na hodnotenie rotujúceho vetra. Pre Českú televíziu to v pondelok potvrdil Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Odstraňovanie škôd pokračuje už štvrtý deň, bez prúdu naďalej zostáva približne 2000 domácností. Vláda v pondelok tiež prerokuje finančnú pomoc pre ľudí a obce, ktoré zasiahlo ničivé tornádo.

Košický samosprávny kraj prispeje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Meteorológovia si spočiatku neboli istí, či majú tornádo z juhu Moravy zaradiť do tretej alebo vyššej kategórie z piatich. Žiadne silnejšie než z kategórie F3 totiž doteraz v Česku nezdokumentovali. Podľa Setváka je už ale teraz isté, že dosiahlo kategóriu F4. Tornádo v tejto druhej najničivejšej kategórii dokáže zboriť dobre postavené domy - a tie so slabšími základmi odfúkne preč, rovnako ako automobily. Vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť 330 až 420 kilometrov za hodinu.

Energetici na juhu Moravy medzitým obnovili dodávky elektrického prúdu do väčšiny domácností v okresoch Břeclav a Hodonín. Bez elektriny bolo po štvrtkovej katastrofe až 70.000 domácností, teraz ich ostáva zhruba 2000. Vláda bude v pondelok okolo poludnia rokovať o finančnej pomoci pre južnú Moravu. Ministerstvo pre miestny rozvoj chce na tieto účely uvoľniť 420 miliónov korún (16,5 milióna eur).

Tornádo v Česku si vyžiadalo päť obetí: Množstvo zranených je stále v nemocniach (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

Štát zároveň ponúkne ľuďom na obnovu bývania až päť miliónov korún (196.000 eur). Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej by štát mohol ľuďom poskytnúť dva milióny korún ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver. Nárok by mali mať všetci poškodení bez ohľadu na to, či majú poistenie. Ministri prerokujú aj prípadnú finančnú pomoc z európskeho fondu solidarity. Tieto peniaze sa však nebudú dať použiť na opravu súkromných domov.

"Z fondu solidarity sa dajú financie čerpať len na budovy a náhradu škôd vo verejnom vlastníctve - na to, čo vlastní kraj, nie na domy," uviedol hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich. Ľudia už do zbierok na pomoc ľuďom a obciam poslali 700 miliónov korún (27,5 milióna eur), informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz. Škody po búrkach a tornáde budú podľa Grolicha na verejnom majetku najmenej 12 miliárd korún (471 miliónov eur), na súkromnom mnohonásobne viac. V okresoch Břeclav a Hodonín búrka poškodila približne 1200 domov. Väčšina z nich prišla minimálne o strechu. Podľa riaditeľa juhomoravských hasičov statici určili na demoláciu 69 domov.

Viac o téme: PomocTornádoKošiceJužná Morava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu