Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Budú z nás bezdomovci?!

Z krásneho pavlačového domu na Blumentálskej ulici 7 je ruina a nájomníci bývajúci v ňom sú zúfalí. Zobraziť galériu (3)
Z krásneho pavlačového domu na Blumentálskej ulici 7 je ruina a nájomníci bývajúci v ňom sú zúfalí. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Už desať rokov žijú obyvatelia reštituovaných domov v strachu a neistote! Nájomníci domu na Blumentálskej 7 sa však boja aj o svoje zdravie. Ich byty sú v katastrofálnom stave. Majiteľ domu sa podľa nich o dom nestará.

Situáciu navyše komplikuje i plánované ukončenie regulácie nájomného, ktoré zrejme vyženie mesačné ceny za bývanie do desaťtisícových súm. Dom na Blumentálskej ulici po revolúcii reštituovala od mesta rímskokatolícka cirkev. „V bytoch je pleseň a problémy sú s celou infraštruktúrou. Bojíme sa o naše životy. Bývalý farár odmietal s nami komunikovať a byty nám odkúpiť nedovolil,“ sťažujú sa nájomníci. Podľa správy hygienika sú bytové priestory naozaj v nevyhovujúcom stave. „Farnosť sa snažila zabezpečiť opravy, na ktoré boli prostriedky.

Zákon nepredpisuje, koľko investícií a aké sa tam majú urobiť,“ uviedol tajomník biskupského úradu Tibor Hajdu. Nájomníci však žiadajú čo najrýchlejšiu nápravu. „Dom nám bol zverený v katastrofálnom stave a s nulovým fondom opráv. Po revízii zariadení sme sa dohodli s farnosťou na pláne opráv. Začneme tento rok,“ hovorí Marián Podoba, konateľ spoločnosti SEM. Podobná situácie je i v ďalších reštituovaných domoch. Ich obyvatelia preto plánujú dnes dopoludnia protestné zhromaždenie pred Úradom vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu