Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MOM-ky pomaly končia: Testy sú však stále potrebné! Čoskoro náš čaká nová testovacia stratégia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Mobilné odberové miesta končia oficiálne k 30. júnu. V mnohých mestách je však ich počet obmedzený už niekoľko dní. Napriek tomu test na niektoré udalosti potrebovať budeme. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nemá novú testovaciu stratégiu, no predstaviť ju má čoskoro.

V Bratislave skončili desiatky mobilných odberových miest uť pred pár dňami. Rovnako je tomu aj v Handlovej a v ďalších mestách na Slovensku. Dôvodom je, že sa MOM-kám končia zmluvy. Ministerstvo zdravotníctva ešte testovaciu stratégiu nepredstavilo, no malo by sa tak stať čo najskôr. 


AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili prítomnosť delta variantu: Infikovaný prišiel z Ruska


Nová testovacia stratégia

Novú testovaciu stratégiu by malo predstaviť v najbližších dňoch a včas o nej informovať. "Faktom je, že zmluvy mobilných odberových miest na antigénové testovanie končia 30. júna. V nadväznosti po tomto termíne plánujeme testovať v zmysle konceptu testovania PCR testom a antigénovým testom na jednom mieste, ktoré by bolo situované u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," povedala pre Topky Zuzana Eliášová. 

MOM-ky pomaly končia: Testy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svitok)

V novej testovacej stratégii by mohol byť zoznam nemocníc, resp. miest, kde sa bude testovanie vykonávať, tak ako tomu bolo v začiatkoch antigénového testovania. Najúčinnejšou ochranou proti koronavírusu je aj naďalej očkovanie. "Akékoľvek testovanie dá len odpoveď či je, alebo nie je človek v momente testovania pozitívny. Očkovanie chráni pred ochorením, hospitalizáciou a úmrtím a štát ho každému poskytuje zadarmo," dodala Eliášová. 

Kde všade potrebujete negatívny test?

V pôvodnom COVID automate bola potreba testu rozdelená podľa farby okresu, táto stratégia sa s prechodom na regionálny COVID automat zmenila. Už nie sú potrebné 7-, 14- alebo 21-dňové antigény alebo PCR. Podľa nových pravidiel potrebujete testy len na určité miesta alebo hromadné podujatia či akcie a test zväčša nesmie byť starší ako jeden až tri dni v závislosti od typu testu. 

Pravidlá sa menia aj pre testovanie: Kde všade potrebujete negatívny test? (Zdroj: Topky)

Kde všade sa momentálne vyžaduje test sme sa pýtali Úradu verejného zdravotníctva. Odpovede nám poskytla hovorkyňa úradu Daša Račková. 

Negatívny výsledok testu sa vyžaduje aktuálne:
v interiéroch akvaparkov (iba služby, teda atrakcie, vnútorné bazény, nie šatne, sprchy, toalety),
v prevádzkach, kde sa organizujú svadobné hostiny, kary, večierky a podobné podujatia
- tiež u divákov aj súťažiacich na vybraných športových podujatiach (podrobne definované vo vyhláške).

Potrebný je PCR alebo LAMP test, ktorý nie je starší ako 72 hodín alebo antigénový test, ktorý nie je starší ako 24 hodín.

Negatívny test na koronavírus je naďalej možné nahradiť potvrdením o očkovaní či prekonaní COVID-19. "Negatívnym testom ani iným dokladom sa nemusia preukazovať deti do 10 rokov. Negatívny výsledok testu sa rovnako bude vyžadovať od detí a osôb zabezpečujúcich priebeh zotavovacieho podujatia," uviedla Račková. Zotavovacie podujatie je vlastne detský tábor, na ktorom je viac ako päť detí do 18 rokov v čase dlhšom ako štyri dni. 

V prípade tábora je potrebný bude test, ktorý nie je starší ako 72 hodín. "Povinnosť predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu na COVID-19 neplatí pre deti do 10 rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19," dodala Račková. 

Viac o téme: TestovanieSlovenskoKoronavírusAntigénové testyMOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu