Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborníci varujú: Na opatrnosť netreba zabúdať ani pri návšteve kúpaliska

Termálne kúpalisko Podhájska
Termálne kúpalisko Podhájska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ochorenie COVID-19 je kvapôčkovou infekciou, ktorá sa šíri kontaktom s nakazenou osobou. V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že nový koronavírus sa môže šíriť vodou na kúpanie. Rizikom na kúpaliskách nie je teda samotná voda, ale zhromažďovanie ľudí. Netreba preto zabúdať na základné protiepidemiologické opatrenia. Pripomenula to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Kúpalisko by nemal navštevovať človek, ktorý je chorý alebo má príznaky ochorenia. "Pri vstupe na kúpalisko si dezinfikujte ruky – na častú dezinfekciu a umývanie rúk dbajte počas celého pobytu na kúpalisku u seba i detí a vyhýbajte sa dotyku očí, nosa a úst," spresnila Račková.

Pri pobyte na voľných oddychových plochách ÚVZ odporúča dodržiavať odstup aspoň dva metre od okolitých oddychujúcich jednotlivcov, členov skupín či domácností. Aspoň dvojmetrové odstupy odporúča ÚVZ dodržiavať aj pri pohybe po areáli kúpaliska. "Bezpečnú vzdialenosť dodržiavajte najmä v šatniach a sprchách, na toaletách, v radoch na služby a podobne," vysvetlila Račková.

ÚVZ tiež odporúča uprednostňovať bezkontaktné platby a apeluje na rešpektovanie pokynov prevádzkovateľa kúpaliska.

Viac o téme: OpatreniaKúpaliskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu