Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Na kúpaciu sezónu budú dohliadať regionálne úrady verejného zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rekreačné kúpanie budú počas tohtoročnej kúpacej sezóny poskytovať sezónne umelé kúpaliská, prírodné kúpaliská a prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou. Kontrolu kvality vody či vykonávanie štátneho zdravotného dozoru budú mať do 15. septembra na starosti regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Počas kúpacej sezóny budú RÚVZ monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym štatútom a typom rekreácie. "Od sezóny 2020 je vypustená voda z vodnej nádrže Ružiná, pričom obe lokality - Ružiná pri obci Divín a Ružiná pri obci Ružiná, nebudú z dôvodu rekonštrukcie vodnej nádrže počas tejto sezóny využívané verejnosťou na kúpanie ani monitorované," upresnila Račková.

RÚVZ povolili tiež prevádzku dvoch prírodných kúpalísk v Banskobystrickom kraji. Ide o Teplý vrch - Pláž Ormet a Zelená voda - Kurinec. O povolenie na prevádzku požiadali ďalšie štyri prírodné kúpaliská. "Zatiaľ výsledky laboratórnych analýz vzoriek vody preukázali vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie na lokalitách Slnečné jazerá - Senec a Zlaté piesky v Bratislavskom kraji. Vzorky vody boli odobraté z Liptovskej Mary - Liptovského Trnovca, pričom výsledky nie sú zatiaľ k dispozícii," dodala Račková. Výsledky predsezónnej kontroly potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou, teda bez prevádzkovateľa. Račková upozornila, že vo vodnej nádrži Ružín analýza ukázala zvýšený počet baktérií. Predsezónna kontrola potvrdila podľa jej slov nevyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj vo Vinianskom jazere.

RÚVZ budú monitorovať aj letné kúpaliská a sezónne bazény. Do monitorovania sú zahrnuté aj niektoré plavárne, ktoré v lete prevádzkujú vonkajšie sezónne priestory. Celkovo bude sledovaných 209 umelých kúpalísk so 658 bazénmi, z toho 189 s termálnou vodou a 469 s netermálnou vodou. Podľa Račkovej povolenie na prevádzku dostalo k 11. 6. zatiaľ len 196 bazénov. Postupne by ich počet mal rásť. "Na mnohých kúpaliskách sa v týchto dňoch ešte stále realizujú prípravné práce. Príslušné RÚVZ vykonávajú priebežne obhliadky pripravenosti kúpalísk a ukladajú podmienky pre zahájenie prevádzky," vysvetlila Račková.

Tento rok budú mimo prevádzky kúpaliská Aqua - Relax Lívia v Brezne-Zadných Hálnoch, vonkajší krytý bazén pri penzióne Čachovo v obci Selce, vonkajší krytý bazén pri hoteli Polianka v Hornej Lehote - Krpáčove, letné kúpalisko Triton v Košiciach, kúpalisko Moldava nad Bodvou, vonkajší letný areál Mestskej krytej plavárne v Košiciach, kúpalisko Zlaté Moravce, termálne centrum Galandia Galanta, kúpalisko Čalovec, verejné kúpalisko Poltár, nekrytý letný bazén SO 03 Paľkov na Zemplínskej Šírave, nekryté kúpaliská Malé Raškovce 59, kúpalisko Vlachovo, Veronika Gemerská Hôrka, termálne kúpalisko Katarína v Kremnici. Bazény pri hoteli Studnička v Námestove sú využívané len na súkromné účely.

Opatrenia na umelých kúpaliskách závisia od farby okresu

Nastavenie protiepidemických opatrení na umelých kúpaliskách sa líši v závislosti od toho, v akej farbe COVID automatu sa daný okres nachádza. Pripomenula to Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Ak sa okres nachádza v čiernej farbe, kúpanie je zakázané. V ružovej farbe okresu môže byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových, najviac však môže byť na umelom kúpalisku desať návštevníkov. V oranžovej farbe môže byť zaplnených 30 percent z kapacity sektora alebo maximálne 500 návštevníkov. V žltej to môže byť najviac 50 percent kapacity sektora a v zelenej bez kapacitných obmedzení. "Vstup do interiérových prevádzok akvaparkov je pre osoby staršie ako desať rokov možný len s negatívnym výsledkom testu," dodala Račková. Test je možné nahradiť aj potvrdením o zaočkovaní alebo potvrdením o prekonaní ochorenia.

Prevádzkovateľ pri vstupe na kúpalisko musí zabezpečiť dezinfekciu na ruky pre návštevníkov. Pitné fontánky by mali byť nefunkčné. "Pri úprave bazénovej vody sa musia používať osvedčené technologické postupy a predpísaný obsah voľného chlóru v zmysle platnej legislatívy, frekvencia prevádzkovej kontroly voľného chlóru sa zvýšila na dvojnásobok," pripomenula Račková. Potrebné je tiež zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie plôch, priestorov, športových pomôcok a zariadení kúpalísk. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.

Viac o téme: OpatreniaKúpaliskáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu