Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Transparency o Sulíkových trestných oznámeniach: Kvôli podvodom na dotáciách je tu tretí prípad!

Sulík už podal ohľadom podvodov na koronadotáciách 2 trestné oznámenia. Zobraziť galériu (2)
Sulík už podal ohľadom podvodov na koronadotáciách 2 trestné oznámenia. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už pred istým časom na tlačovke po rokovaní vlády oznámil, že na Slovensku sú podvody ohľadom koronadotácií pre firmy. Ohľadom dvoch prípadov Sulík dokonca podal trestné oznámenie, pričom neziskovka Transparency International Slovensko (TIS) teraz hovorí, že o obidvoch prípadoch informovali ako prví oni, a dokonca je tu tretí!

Sulík oznámil, že v prípade bratislavských poslancov podali trestné oznámenie (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Na prípady upozornila neziskovka

TIS pripomína, že práve oni majú na konte upozornenie na tieto prípady. "Nulová tolerancia voči podvodom pri koronadotáciach na nájomnom, ktorú začiatkom mesiaca na tlačovke avizoval minister hospodárstva Richard Sulík, viedla zatiaľ k dvom trestným oznámeniam. Zhodou okolností v oboch prípadoch ide o transakcie, na ktoré upozornila Transparency. V prvom prípade išlo o už medializované podania na podozrivé čerpanie dotácií bratislavskými komunálnymi poslancami za 137-tisíc eur, z ktorých časť následne vrátili. Ešte predtým sa ministerstvo obrátilo na orgány aj v prípade dotácie pre bojnický Penzión Zefír, ktorý po našich zisteniach vrátil 58-tisíc z celkovo vyplatených 193-tisíc," upozorňuje TIS.

Po prvom varovaní Sulíka vracali peniaze viacerí

Sulík začiatkom mesiaca avizoval rozsiahle preverovanie ďalších podozrivých dotácií. „Zatiaľ nemáme žiadne výsledky, preverovanie prebieha,“ odpovedal vtedy pre TIS tlačový odbor ministerstva hospodárstva. Podľa medializovaných informácií v prvých dňoch po Sulíkovej výzve vrátilo dotácie za asi 18-tisíc eur ďalších 12 žiadateľov. Podľa ministerstva pribúdajú aj ďalší a nasledovať majú aj trestné oznámenia. 

KORONAVÍRUS Transparency o Sulíkových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Tretí prípad

"V súvislosti s touto schémou sa orgány už od januára zaoberajú aj tretím trestným oznámením, ktoré podávala priamo Transparency. Išlo o viacero podozrivých dotácií v celkovej výške 1,4 milióna eur vrátane dotácií pre prievidzský hotel Magura (podrobnosti k prípadu v linku nižšie). Dotačný program Sulíkovho rezortu aktuálne už niekoľko týždňov stojí, hoci mal plynulo bežať až do konca júna. Ministerstvo financií vedené Igorom Matovičom však Sulíkovi na tento účel včas neuvoľnilo peniaze a tie na účet podľa aktuálneho vyjadrenia z ministerstva dorazili až v týchto dňoch," píše TIS v statuse.

Viac o téme: DotáciePodvodyRichard SulíkKoronavírusTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu