Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na bezpečnostnej konferencii v Bratislave rečnil pápež aj prezidentka: Toto zaznelo v ich prejavoch

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/Pool via AP)

BRATISLAVA - Pápež František v utorok po prvý raz vystúpil na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC v Bratislave. Vo videopríhovore sa vyslovil proti hospodárskej nerovnosti a ničeniu životného prostredia, pričom zdôraznil, že model obnovy po pandémii koronavírusu musí počítať aj s "korekciou vecí, ktoré predtým nefungovali".

"Vidím svet, ktorý sa nechal oklamať falošným a arogantným pocitom bezpečia založeným na túžbe po zisku. Vidím model hospodárskeho a spoločenského života poznačený mnohými formami nerovnosti a sebectva, kde malá časť svetovej populácie vlastní väčšinu bohatstva a neváha využívať ľudí a zdroje na svoj prospech," upozornil František.

Poukázal na rozšírený nezáujem o ochranu životného prostredia. "Zvykli sme si ľubovoľne využívať a ničiť to, čo je majetkom všetkých a čo sa musí ako také rešpektovať. Práve týmto spôsobom sme vytvorili ekologický dlh, ktorý budú splácať predovšetkým chudobní a budúce generácie," pokračoval.

Pandémia koronavírusu podľa neho pripomenula svetu, že "nikto sa nevie zachrániť sám". Ako pokračoval, táto kríza má nasmerovať jednotlivcov i národy k rovnosti "nielen v teórii, ale aj v praxi". "Ak nebudeme konať, premrháme príležitosti, ktoré nám kríza ponúkla," prízvukoval. Metódy majú pritom vychádzať z "etiky solidarity a politickej lásky", pričom rozhodnutia majú byť podľa Františka schopné "premieňať smrť na život a zbrane na jedlo".

Ďalej vyzval na "ekologickú premenu", ktorú "všetci rovnako potrebujeme". Podľa pápeža by sme sa na "stvorenie" mali pozerať ako na "spoločný domov", ktorý naliehavo potrebuje ochranu. "Drahí priatelia, poháňaný nádejou, ktorá pochádza od Boha, modlím sa, aby vaše diskusie v týchto dňoch prispeli k modelu obnovy schopnému generovať inkluzívnejšie a udržateľnejšie riešenia, modelu rozvoja založenému na mierovom spolužití a na harmónii medzi všetkými stvoreniami," povedal pápež na záver.

V utorok sa v priestoroch bratislavského Grand Hotela River Park začala konferencia GLOBSEC 2021 Bratislava Forum. Hlavnou témou podujatia, ktoré potrvá do 17. júna, je obnova sveta po pandémii. Na tohtoročnej konferencii Globsec sa zúčastnia prezidenti troch krajín, traja premiéri a 25 ministrov z rôznych krajín sveta.

Musíme poznať podstatu krízy, pravidlá a rešpektovať ich

Aby sme úspešne uchopili krízu, musíme pochopiť jej podstatu. Zároveň je dôležité poznať pravidlá a rešpektovať ich. V neposlednom rade je dôležitá prevencia, ktorá môže do budúcnosti napomôcť pri riešení ďalších pandémií. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na trojdňovej bezpečnostnej konferencii Globsec 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave.

Pripomenula tému konferencie, ktorou je obnova sveta s cieľom urobiť ho lepším. "Hovoriť o obnove však nestačí. Musíme hovoriť o hlbokých štrukturálnych zmenách," povedala a dodala, že tieto zmeny majú oveľa väčší rozsah ako súčasná zdravotná kríza. Prezidentka pripomenula úsilie na úrovni EÚ a NATO a transatlantické partnerstvo s USA. Lídri členských krajín NATO sa na pondelkovom summite v Bruseli dohodli na smerovaní Aliancie v nasledujúcom desaťročí.

Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny. "Takisto nám ponúkla lekcie, z ktorých sa dá poučiť," povedala. Na úspešné zvládnutie akejkoľvek krízy je podľa prezidentky potrené najskôr si priznať jej existenciu a takisto mať spoločné chápanie sveta. Následne sú dôležité spoločné pravidlá. Tie majú odrážať spoločné hodnoty, ako demokraciu, slobodu, právny štát a práva menšín.

Viac o téme: PrejavNerovnosťPápež FrantišekGlobsec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu