Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia vyšetruje päť prípadov nelegálneho dovozu odpadu z Talianska a Poľska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Polícia vyšetruje päť prípadov nelegálneho dovozu odpadu na Slovensko z Talianska a Poľska. Odpad potom končí v poľnohospodárskych a priemyselných objektoch. Uviedol to hovorca polície Michal Slivka s tým, že odpad sa pohybuje v desiatkach tisícov ton.

Ide o prípady odpadu na území Trnavského, Nitrianskeho a Košického kraja. "Vyšetrovanie však naznačuje, že takýto odpad sa bude nachádzať aj v iných lokalitách," podotkol Slivka. Presná hmotnosť odpadu, ktorý sa na Slovensko doviezol, je predmetom znaleckého dokazovania.

Väčšina odpadu je uložená na miestach, kde to nie je povolené. Ide o poľnohospodárske alebo priemyselné objekty, pričom odpad je niekedy ukladaný aj do rôznych budov alebo hál, aby ho nebolo vidieť. Niekedy je tiež voľne vysypaný na zemi, približuje Slivka.

"Polícia v tejto veci komunikuje s inými štátnymi subjektmi s cieľom vykonať intenzívne kontroly, najmä na hraničných priechodoch," povedal Slivka. V poslednom odhalenom prípade policajti zaistili štyri návesy, ktoré boli použité na prevoz odpadu. Slivka doplnil, že v ďalších prípadoch pristúpi polícia k zaisťovaniu celých nákladných vozidiel, ktoré boli použité na spáchanie trestnej činnosti. "Považujeme za potrebné vyslať jasný signál, že takúto protiprávnu činnosť budeme dôsledne eliminovať," poznamenal.

Polícia dovoz zahraničného odpadu odhalila na základe oznámení od občanov a získané informácie boli výsledkom policajnej práce. K tomu, či polícia momentálne kontroluje kamióny prichádzajúce na Slovensko, sa Slivka z taktických dôvodov vyjadriť nechcel.

Na nelegálne vozený odpad zo zahraničia upozornili prednedávnom aj šéf enviropolície Mário Kern a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Vyzvali občanov, aby si všímali kamióny so zahraničnými značkami a nahlasovali ich podozrivý pohyb na polícii alebo na Zelenú linku envirorezortu. "Nie je obvyklé, aby na družstvo v malej dedine chodili nákladné autá zo zahraničia," hovorí Kern s tým, že polícia vie o slovinských, rakúskych, chorvátskych, talianskych a maďarských kamiónoch voziacich odpad.

V posledných mesiacoch sa podľa Budaja zintenzívnilo nezákonné vyvážanie škodlivého odpadu na Slovensko. "Ak tomu nebudeme venovať pozornosť, tak sa Slovensko stane smetiskom Európy," podotkol.

Viac o téme: OdpadNelegálnyPolícia TalianskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu