Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meterológovia vedia, kedy príde prvý tropický deň: Počas nového týždňa sa pripravte na prvú vlnu horúčav!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Budúci týždeň očakávajú meteorológovia nástup prvej vlny horúčav v tomto roku. Začať by sa mohla už v utorok, prípadne v stredu (15. - 16. 6.), a trvať by mala minimálne do konca budúceho týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webovej stránke.

Po krátkom ochladení, ktoré príde v nedeľu (13. 6.), sa začne už v prvých dňoch budúceho týždňa otepľovať. "Postupne nás čaká veľmi teplé a suché počasie a pravdepodobne už v utorok zaznamenáme na našom území aj tropický deň," skonštatovali meteorológovia. Na oblohe bude len minimum oblačnosti a prakticky žiadne zrážky. Okrem tropických dní čakajú podľa SHMÚ Slovensko zrejme aj tropické noci.

Predpoveď počasia na stredu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmú.sk)

Začiatkom júna zažíva podľa SHMÚ Slovensko citeľné oteplenie. Priemerná denná teplota väčšinu prvých dní mesiaca presiahla dlhodobý priemer rokov 1981 až 2010. "Okrem toho, že je v posledných dňoch teplo, je aj pomerne sucho, pretože zrážky, ktoré v prvých dňoch júna spadli (a bolo ich málo), nedokázali vykompenzovať vysoký výpar v tomto období," vysvetlili meteorológovia.

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Hoci najintenzívnejšie vlny horúčav sa na Slovensku vyskytujú spravidla v júli a v auguste, periódy veľmi teplého počasia odborníci u nás v minulosti zaznamenali aj v júni. Nepríjemné podľa nich môžu byť najmä z dôvodu krátkeho trvania noci, keď sa vzduch nestihne dostatočne ochladiť a tepelná záťaž tak trvá dlhší čas.

"Veľmi teplé počasie bolo u nás napríklad v júni 2000, 2002, 2003, 2007, 2017 a 2019. V júni v roku 2003 sa vyskytlo až desať dní v rade s maximálnou dennou teplotou vzduchu nad 30 stupňov, pričom jeden deň bolo maximum vyššie ako 35 stupňov Celzia," dodali.

Viac o téme: PočasieHorúčavyPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu