Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Inšpekcia ministerstva vnútra zasahuje na NAKA

Inšpekcia ministerstva vnútra zasahuje v Národnej kriminálnej agentúre Zobraziť galériu (3)
Inšpekcia ministerstva vnútra zasahuje v Národnej kriminálnej agentúre (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na NAKA prišli pracovníci inšpekcie ministerstva vnútra a zaistili niekoľko živých vyšetrovacích spisov, ktoré vyšetruje špeciálny tím Očistec. Inšpekcia vyšetruje podozrenia SIS, že sa v prípadoch manipulovalo s výpoveďami.

Informáciu priniesol Denník N. "Obráťte sa, prosím, so svojimi otázkami na Úrad inšpekčnej služby a krajskú prokuratúru, ktoré procesne danú vec zastrešujú," uviedlo v odpovedi policajné prezídium. Podľa informácií denníka inšpekcia zaistila aj vyšetrovací spis týkajúci sa exriaditeľa tajnej služby Vladimíra Pčolinského.

Inšpekcia ministerstva vnútra zasahuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 17:26 Stanovisko ministra vnútra Romana Mikulca

"Minister vnútra opakovane deklaruje, že všetky poskytnuté informácie ako príjemca zo zákona postupuje príslušným útvarom Policajného zboru. Rovnako tak to bolo aj v prípade spravodajskej informácie SIS o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania. Na základe toho bol rozhodnutím riaditeľa ÚIS a prezidenta Policajného zboru zriadený tím, ktorý sa uvedenými skutočnosťami zaoberá a preveruje ich hodnovernosť. Minister vnútra verí, že dnešný úkon Úradu inšpekčnej služby na NAKA bol v plnom súlade s vyššie uvedeným a na základe rozhodnutia prokurátora.

V tomto prípade si komunikáciu vyhradila krajská prokuratúra, ktorá vykonáva dozor nad celým prípadom. Samotné úkony prebiehali priamo na mieste pod dohľadom dozorového prokurátora krajskej prokuratúry." Stanovisko zaslala hovorkyňa rezortu Barbora Túrosová.

Aktualizované 14:55 Podľa zdroja televízie JOJ si prišli vyžiadať vyšetrovacie spisy k niektorým z aktuálnych káuz, na ktorých pracuje vyšetrovací tím pod vedením vyšetrovateľa NAKA Jána Čurilu.

Aktualizované 14:02 Stanovisko Krajskej prokuratúry v Bratislave

"K predmetnej trestnej veci nebudeme akutálne poskytovať žiadne informácie," uviedol hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Matej Izakovič. 

Vláda schválila odvolanie Szabóa

Vláda navrhne parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť, aby prijal odporúčanie na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Návrh ministra vnútra Roman Mikulca v stredu schválil kabinet. Dôvodom návrhu je podľa predkladacej správy obvinenie vznesené riaditeľovi ÚIS vyšetrovateľom NAKA pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa a prijímanie úplatku.

Roman Mikulec po zasadnutí vlády: Ako vníma svoje odvolávanie? (Zdroj: Vlado Anjel)

V prípade, že výbor odporučí odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá. Minister vnútra po rokovaní vlády potvrdil, že v prípade odvolania Szabóa vyhlásia výberové konanie. Do jeho vypísania poverí vedením dočasného šéfa. Jeho meno zatiaľ nechcel konkretizovať, s kandidátom sa chce najprv stretnúť. V súvislosti s obvinením Szabóa hovorí, že rešpektuje orgány činné v trestnom konaní.

Šéf ÚIS nebude stíhaný väzobne

Szabóa zadržala NAKA vo štvrtok minulý týždeň. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne vo výške 20-tisíc eur. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol, že nebude stíhaný väzobne. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Viac o téme: SISNAKAInšpekcia ministerstva vnútraVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu