Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Cestovanie medzi Slovenskom a Maďarskom bude ešte jednoduchšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Občania Slovenskej republiky a Maďarska, ktorí boli zaočkovaní proti novému druhu koronavírusu, môžu od stredy voľne cestovať medzi oboma krajinami, oznámil na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister pripomenul, že v uplynulých týždňoch často rokoval so slovenským rezortným kolegom Ivanom Korčokom s cieľom čo najskôr umožniť zaočkovaným občanom voľne cestovať, aby sa tak "opäť stretli rodiny, priatelia a spoločenstvá".

"Rokovania v utorok popoludní priniesli výsledok – slovenská strana oficiálne oznámila, že s návrhom súhlasí," dodal Szijjártó.

Slováci s platným očkovacím certifikátom môžu od stredy vstupovať na územie Maďarska bez obmedzení. V krajine pre nich platia rovnaké pravidlá ako pre držiteľov maďarského očkovacieho certifikátu. Vyplýva to z informácií zverejnených na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 musí mať platný QR kód vydaný Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR, potrebný je aj platný doklad totožnosti. "Zároveň je umožnený vstup maloletým deťom a mládeži do 18 rokov v sprievode dospelého občana SR, ktorý je držiteľom certifikátu," dodalo ministerstvo.

Slovenský štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus pred stredajším rokovaním vlády priblížil, že vstup ľudí z Maďarska na Slovensko bude podmienený dodatkom k očkovaciemu preukazu. Ten musí obsahovať informáciu, kedy bola osoba zaočkovaná. Maďarsko uznalo slovenský očkovací certifikát bez pripomienok, podotkol Klus.

Maďarsko má od 1. septembra 2020 podmienku, že do krajiny môžu vstúpiť len ľudia s maďarským občianstvom alebo potvrdením o pobyte. Klus preto očakáva, že Maďarsko zjednoduší režim pre prichádzajúcich ľudí.

Viac o téme: OčkovanieSlovenskoMaďarskoCestovanie hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu