Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Sudca rozhodoval o obvinenom šéfovi inšpekcie: Adrián Szabó už pozná verdikt!

Adrián Szabó
Adrián Szabó (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

PEZINOK - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stíhať väzobne obvineného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Archívne video

Bernard Slobodník prvýkrát prehovoril (Zdroj: Ivan Mego)

Aktualizované o 11:23

Obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó nebude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v sobotu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pre neexistenciu formálnych dôvodov väzby obvineného. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal voči rozhodnutiu ŠTS sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR," potvrdil aj hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Korupcia a zneužitie právomocí

Neverejný výsluch a rozhodovanie bolo naplánované od 8.30 hodiny. Adriána Szabóa eskortovali do budovy súdu približne hodinu pred začiatkom rozhodovania. "Obhajoba sa zatiaľ nebude vyjadrovať ani k skutkovým okolnostiam a ani k právnej kvalifikácii," uviedol obhajca Zoltán Perhács.

Adriána Szabóa a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. V piatok (4.6.) to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR (GP) Dalibor Skladan.

NAKA zadržala Adriána Szabóa vo štvrtok (3. 6.). Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať "v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20.000 eur".

Riaditeľ inšpekcie bol jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v Slovenskej informačnej službe. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vo štvrtok uviedol, že ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, predloží vláde návrh na odvolanie Adriána Szabóa.

Viac o téme: RiaditeľVäzbaRozhodovanieŠpecializovaný trestný súdÚrad inšpekčnej službyAdrián Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu