Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pellegrini vyzval ministra vnútra na demisiu: Odvolávať chce aj premiéra

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentnej strany strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby okamžite podal demisiu. Zároveň sú poslanci pôsobiaci v Hlase podľa neho pripravení na odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Národnej rade SR. Hovorí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek.

Povedal to po štvrtkovom zadržaní riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. "Zadržanie šéfa inšpekcie, ktorý má vyšetriť závažné podozrenia zo správy Slovenskej informačnej služby, je niečo, čo si naozaj nevieme vysvetliť," skonštatoval Pellegrini. O korupcii, z ktorej je Szabó obvinený, mohli podľa neho nadriadení vedieť skôr, pýta sa, prečo hneď nekonali. Zdá sa mu, že na Slovensku existuje špeciálna skupina vyšetrovateľov a prokurátorov s nekalými praktikami.

Post ministra vnútra podľa neho treba prenechať niekomu, kto je schopný dostať pod kontrolu naspäť všetky silové zložky v štáte, upokojiť situáciu, garantovať vyšetrenie všetkých závažných podozrení a vyvodiť zodpovednosť. Poslanci z Hlasu by podľa Pellegriniho podporili tiež návrh na zvolanie schôdze na odvolávanie Mikulca, ktorý avizoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Situáciu v silových zložkách spája Pellegrini s vládnou koalíciou. Podozrenia sú podľa neho také vážne, že by mala odísť celá vláda. "Hlas má pripravený návrh na odvolanie predsedu vlády, časť podpisov je už vyzbieraných, od zvyšku opozície začneme podpisy zbierať v najbližších dňoch," povedal s tým, že zvážia, kedy návrh podajú. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.

Viac o téme: DemisiaOdvolávaniePeter PellegriniRoman MikulecEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu