Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Heger odmieta konšpirácie a zastrašovanie: Orgány činné v trestnom konaní majú podľa neho voľné ruky

Premiér Eduard Heger
Premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger odmieta v prípade zadržania riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa akékoľvek konšpirácie či zastrašovanie zo strany opozície. Deklaruje, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) majú voľné ruky a je potrebné ich nechať pracovať.

"Zastrašujú ľudia, ktorí majú strach. Otázne je prečo. Videli sme však, čo tu roky robili," povedal predseda vlády. Odvolávania v Národnej rade SR sa neobáva. Tvrdí, že jeho úlohou je zabezpečiť, aby všetky zložky štátu pracovali v zmysle zákona a svojich kompetencií. Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Dôvodom sú obvinenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie.

Na prípad reagovala aj opozícia. Predseda Smeru-SD Robert Fico navrhne predsedníctvu strany zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Fico hovorí v súvislosti so zadržaním Szabóa o snahe umlčať inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetruje podozrenia vyplývajúce zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Vidí v ňom postupy organizovaného zločinu proti opozícii a ľuďom.

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra, aby okamžite podal demisiu. Zároveň sú poslanci pôsobiaci v Hlase podľa neho pripravení na odvolávanie premiéra Hegera v parlamente. Pellegrini tvrdí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek.

"Ako sa má v takejto situácii cítiť bežný človek a ako má veriť orgánom, ktoré ho majú chrániť? Táto vláda mala jedinú úlohu, a to obnoviť dôveru v štát," skonštatovala predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová k zadržaniu šéfa inšpekcie. Svoj diel zodpovednosti by mal podľa nej niesť aj premiér.

Viac o téme: ZastrašovanieKonšpirácieEduard HegerAdrián Szabó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu