Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pčolinský nesúhlasí s vyjadreniami šéfa polície: Advokát exšéfa SIS reaguje! Dôkazy sú len od kajúcnikov

Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd Zobraziť galériu (2)
Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský, ktorého privážajú na Špecializovaný trestný súd (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský je vo väzbe od konca marca. Dôvodom má byť to, že spolu s Borisom Beňom vzali od podnikateľa Zoroslava Kollára úplatok. Policajný prezident Peter Kovařík uviedol, že vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika. Pčolinský s tým nesúhlasí. Stanovisko zverejnil prostredníctvom svojho advokáta.

Okrem vyhlásenie Kovaříka reaguje Pčolinský aj na vyhlásenie zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela, v ktorom okrem iného uviedol, že výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania. Pčolinský prostredníctvom jedného zo svojich advokátov Mariána Bošanského uviedol, že s vyjadreniami nesúhlasi. 


Vybral si za vzor Makóa? Beňa usvedčuje Zuriana aj Pčolinského: Za spoluprácu podmienka a peňažný trest


Obvinenia boli vznesené len na základe výpovede kajúcnikov

Pčolinskému boli podľa jeho stanoviska obvinenia v oboch skutkoch vznesené výlučne na základe dôkazov produkovaných kajúcnikmi. "V prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovede dvoch kajúcnikov, pána Beňu a pána Makóa, a v druhom skutku bolo obvinenie vznesené výlučne na základe výpovede kajúcnika Kučerku," píše sa vo vyjadrení. 

Vo veci ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania, ktorú uvádza Kysel, skutočne podľa slov advokáta Pčolinského dochádza k ich overovaniu. "Avšak napríklad pri druhom skutku, napriek tomu, že všetci traja svedkovia, ktorých uvádza vo svojej výpovedi kajúcnik Kučerka, že majú potvrdiť výpoveď kajúcnika, vypovedajú opačne ako vypovedá kajúcnik Kučerka a úplne negujú tvrdenia kajúcnika Kučerku," napísal Bošanský. 

Vo väzbe je 60 dní

Pre dozorového prokurátora to však v zmysle jeho podaní doručených do spisu podľa Pčolinského advokáta nepredstavuje zmenu v prospech obvineného Pčolinského. "A tak jediným dôkazom na obvinenie a vedenie trestného stíhania voči pánovi Vladimírovi Pčolinskému v tejto veci ostáva výpoveď kajúcnika Kučerku a dôkazy produkované týmto kajúcnikom," uviedol advokát. 

VIDEO Pčolinský ostáva väzobne stíhaný, dôvody väzby mu rozšírili

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe a rozšírili mu aj dôvody väzby​ (Zdroj: Topky)

Vo veci prvého skutku, kde je podľa Bošanského Pčolinský obvinený výlučne na základe výpovede kajúcnikov Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa, nie je možné pochopiť, ako môžu byť vždy predmetom ďalšieho overovania, keďže pri predmetnom skutku nedošlo od 31. marca tohto roka k vykonaniu žiadneho overovania. "Nakoľko neboli už 60 dní vykonané a zadovážené žiadne nové dôkazy okrem tých, produkovaných kajúcnikom Beňom," dodal. 

Trestné oznámenie kvôli kajúcnikom

Bývalý riaditeľ SIS podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa kajúcnikov. V kontexte posledných medializovaných informácií o ovplyvňovaní kajúcnikov a vyrábaní svedkov v trestných konaniach trestné oznámenie naznačuje podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, medzi inými aj trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia úlohy verejným činiteľom a marenia spravodlivosti.

Na snímke riaditeľ SIS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Mal sa ich dopustiť bližšie neznámy okruh osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní a kajúcnikov v súvislosti s vyšetrovaním Pčolinského v tom čase, keď bol v pozícii riaditeľa SIS. GP SR v najbližších dňoch rozhodne o ďalšom postupe vo veci trestných oznámení, ktoré Pčolinský podal. "GP SR oznámenie eviduje a v najbližších dňoch bude rozhodnuté o ďalšom postupe v tejto veci. Bližšie informácie však v tejto fáze konania nie je možné poskytnúť," dodal hovorca GP Dalibor Skladan. 

Pčolinský je aj naďalej stíhaný väzobne, dôvody väzby mu rozšírili

Bývalý šéf SIS zostáva naďalej väzobne stíhaný. Minulý týždeň o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Senát NS SR mu zároveň rozšíril dôvody väzby o tzv. preventívnu. "Senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí o sťažnosti obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 1. mája, ktorým bolo rozhodnuté o zamietnutí jeho žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, ako aj o zamietnutí návrhu prokurátora na zmenu dôvodov väzby, rozhodol tak, že sťažnosť obvineného ako nedôvodnú zamietol," uviedla hovorkyňa Alexandra Važanová. 

Ako ďalej informovala, NS SR zároveň na podklade sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zmenil dôvody väzby u obvineného tak, že ich rozšíril aj o dôvody preventívnej väzby. "Môžem potvrdiť, že sme dostali zápisnicu z neverejného zasadnutia, kde NS SR ponechal kolúznu väzbu a rozšíril o preventívnu väzbu. Uznesenie NS SR nemáme, čiže keď si ho preštudujeme, tak k nemu zaujmeme stanovisko. Predpokladám, že zvážime aj možnosť ďalších krokov, teda podanie ústavnej sťažnosti. Priznám sa, že som osobne prekvapený rozšírením väzby, o to viac, že týka sa to druhého skutku, kde vypovedali traja svedkovia," zareagoval obhajca Ondrej Urban.

Vo väzbe je od marca, obvinenia odmieta

Svedkovia podľa advokáta tvrdenia jediného kajúcnika popreli. "Ide o prečin a predchádzajúce rozhodnutie NS SR C-čkovú (preventívnu) väzbu zrušil a tam išlo o zločin a boli dvaja kajúcnici. Priznám sa, že dôvodom nerozumiem, ale uznesenie NS SR som nevidel, takže až potom sa k tomu vyjadrím," zdôraznil Urban. Neverejný výsluch pred sudcom ŠTS v Pezinku sa konal 29. apríla. Následne sudca pre prípravné konanie si nechal čas na rozhodnutie, ktoré sa napokon doručovalo procesným stranám.  

Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Kollára. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.

Viac o téme: KajúcniciSISPeter KovaříkVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu