Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nebezpečný HOAX o smrti Viršíka šíri aj Maiga: Drsné slová polície! Obyčajný ľudský hyenizmus, zapojila sa aj SNS

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instagram MN)

BRATISLAVA - Minulý týždeň zasiahla Slovensko veľmi smutná správa. Zomrel obľúbený moderátor Julo Viršík. Niektorí ľudia na sociálnych sieťach dokázali využiť aj túto situáciu na šírenie nebezpečného hoaxu o koronavíruse. Tvrdili totiž, že zomrel po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Pitva však potvrdila, že príčina je iná. Napriek tomu sa tento hoax šíri ďalej a prezdieľal ho aj Ibrahim Maiga, ktorého sa paradoxne zastala SNS na čele s Andrejom Dankom.

Policajná stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR upozornila, že herec Ibrahim Maiga šíri hoax o smrti moderátora Viršíka. "Na podprahové a primitívne aktivity Ibrahima Maigu na internete sme upozorňovali už viackrát. V honbe za lajkmi a akýmsi falošným pocitom popularity je schopný napísať aj najväčšiu tuposť, len aby mal pocit, že ho ľudia majú radi," napísali na sociálnej sieti. 


HOAX o smrti Jula Viršíka (†56): Môže za jeho smrť očkovanie? Výsledky pitvy hovoria jasne!


Najväčší ľudský hyenizmus

Najnovšie si Maiga zobral na paškál moderátora Viršíka. "Jeho smrť je od prvej minúty zneužívaná podobne zmýšľajúcimi ľuďmi ako Maiga. Je to najväčší ľudský hyenizmus," uviedla polícia. Už predtým upozornili na hoax, ktorý šíril užívateľský profil Ján Bielčik, ktorého pestrý profil obsahuje konšpiráciu za konšpiráciou. Niektorí konšpirátori totiž tvrdili, že zomrel po očkovaní vakcínou AstraZeneca. 

Pitva jasne preukázala, že príčinou smrti nebolo očkovanie

Úmrtie Viršíka však nesúviselo s očkovaním, čo jasne preukázala pitva. "Pán Viršík bol zaočkovaný prvou dávkou 10. apríla a 26. mája zomrel na zlyhanie srdca. Krátko po medializácii, bez bližších informácií, bolo toto úmrtie na internete v rôznych formách spájané s očkovaním," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. 

Nebezpečný HOAX o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, po pitve vylúčil, žeby Viršíkova smrť súvisela s očkovaním. "V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím," uviedol Palkovič. 

Buď mlčte, alebo choďte pomáhať

Polícia v drsnom vyjadrení na adresu Maigu pokračovala. "Maiga vo svojich primitívnych statusoch zabúda na jeden podstatný fakt: v jeho domovskom štáte Mali je povinné očkovanie proti žltej zimnici. Bez toho nikoho do krajiny nepustia. To už nevadí, že áno?" napísali. Keďže Maigovi niektorí užívatelia Facebooku vyčítali, že o smrti moderátora klame, zverejnil ďalšiu reakciu. 

Nebezpečný HOAX o smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ibrahim Maiga)

"Áno, som konšpirátor, lebo som si dovolil mať vlastný názor a neveriť všetkému, čo mi systém tlačí do hlavy. Máte právo veriť v čo chcete, máte právo ma nazvať konšpirátorom, lebo ja som nikto len Ibrahim Maiga a oni sú páni dokonalí zvaní ministerstvo zdravotníctva," napísal útočne Maiga. "Pán Maiga, skúste raz v živote spraviť niečo užitočné. Buď mlčte, alebo choďte pomáhať lekárom na Slovensku, v štáte, ktorý vás prijal a ponúkol Vám podmienky na Vašu krátku umeleckú kariéru," dodala polícia. 

SNS žiada ospravedlnenie

Nečakane však zasiahla strana Andreja Danka SNS. Správcu stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR vyzvala, aby stiahli urážku na herca Ibrahima Maigu. "Ibrahim Maiga spojil smrť známeho redaktora Jula Viršíka s jeho očkovaním proti Covdi-19. Je to jeho osobný názor, ktorý má na svojom Facebooku. Je však v príkrom rozpore s úlohou polície, aby na svojej Facebookovej stránke informovala urážlivým spôsobom o omyle resp. pravde pána Majgu," myslí si strana. 

Ibrahim Maiga je občanom Slovenskej republiky a podľa SNS má plné právo na svoj názor. "Polícia nemôže napísať o občanovi Slovenskej republiky, že je tupý. Hranica úlohy Policajného zboru je ochrana zákonnosti a nie v útokoch do občana. Takýto bezprecedentný útok a hrubá urážka nemá v histórii Slovenskej republiky obdoby. Vyzývame preto Policajný zbor Slovenskej republiky, aby stiahol z Facebookovej stránky túto hrubú urážku, a aby sa ospravedlnil. Pomáhať a chrániť je hlavná úloha Policajného zboru, nie ubližovať a dehonestovať," dodala SNS. 

Viac o téme: HoaxSNSAndrej DankoKoronavírusIbrahim MaigaJulo Viršík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu