Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NAŽIVO Príde do NR SR exšéf SIS Pčolinský? Emotívny prejav premiéra Hegera a drsná reakcia Pellegriniho!

Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente Zobraziť galériu (8)
Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Potlesk! Hoci je rokovanie Národnej rady neverejné, zvuky z pléna doliehajú aj mimo sály. Mimoriadna schôdza sa týka práve kontroverzného stretnutia na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS). Opozícii sa podaril šokujúci zvrat. Pred kamery sa postavil aj premiér Heger spolu s celým klubom!

O slovo sa prihlásil aj Smer-SD

Po poslancovi ĽSNS Tarabovi sa o predvolanie exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského zaslúžil práve predseda a expremiér Robert Fico (Smer-SD). "Celý rok predkladáme dôkazy a argumenty, ktoré nikto nevyvracia," poznamenal s tým, že vládna koalícia dosahuje výsledky vďaka špinavej hre. "Ide o špinavé procesy voči opozícii," poznamenal Fico s tým, že všetci vo väzbe sú obvinení na základe udavačov, ktorí povedia čokoľvek.

Smer-SD o neverejnom rokovaní (Zdroj: Maarty)

Podľa Fica právny štát neexistuje a vláda má platených udavačov. "Máme všetky informácie, ktoré máme, ale na mimoriadnej schôdzi sme chceli od predsedu vlády počuť pár slov," zdôraznil expremiér Fico. V Národnej rade podľa neho Heger nevedel povedať ani súvislú vetu. Stretnutie v podzemí SIS označil za stretnutie gangu zločincov. "Stretli sa, lebo potrebujú umlčiavať a ututlávať veci," poznamenal predseda Smer-SD. 

Príde do NR SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Turecký vrch

Tento názov mal zakryť stretnutie. Tak ako Hlas-SD aj Smer-SSD sa rozhodol dávať verejné otázky, ktoré smerujú k predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi. "Je to tupá nedemokratická, kriminálna deštrukcia opozície," emotívne prehlásil Robert Fico a dodal, že okrem Ľudovíta Maká mal do SIS prestúpiť aj Bernard Slobodník. Obaja sú podľa Smeru-SD najväčšími donášačmi a Smer-SD sa s "bezduchým Hegerom" odmietol baviť. 

Tak ako Hlas-SD, aj Fico trvá na tom, že Vladimír Pčolinský podal trestné oznámenie kvôli ovplyvňovaniu svedkov. Fico neverí ani prokurátorovi Kyselovi, ktorí podľa neho Pčolinského do Národnej rady nepustí. "To rozhoduje Kysel o tomto štáte?" rozčúlil sa Fico s tým, že naznačil, aby sa náhodou Pčolinskému niečo nestalo. 

Na snímke riaditeľ SIS
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Smer-SD je tvrdá politická strana," poznamenal Fico s tým, že jeho strana nie je politická želatína. Privedenie Pčolinského podľa Smeru nie je kontraproduktívne "Prítomnosť Pčolinského v Národnej rade musí ozrejmiť siuáciu," poznamenal, že je nemožné, aby sa šéf SIS dostal do väzby za takú blbosť. Robert Fico odmieta tvrdenie, že by každý mal skončiť vo väzení. 

Príde do NR SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Ústrachaný, zlomený chlapec, reaguje Pellegrini

Po najsilnejšom koaličnom hnutí OĽaNO sa pred média postavila aj strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD. Podľa informácií aj poslanci Hlasu podporili návrh, aby sa na schôdzi v parlamente zúčastnil aj exšéf SIS Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorý však na stretnutí prítomný nebol. 

Na premiéra zaútočil Peter Pellegrini hneď v úvode. "Neuvedomuje si, že už viac ako jeden rok je zodpovedný spolu s Matovičom za to, čo sa deje v tejto krajine," podotkol s tým, že premiér sa bojí, je zlomený a tečie mu do topánok. 

Ostrá kritika Petra Pellegriniho (Hlas-SD) (Zdroj: Maarty)
Pellergrini pripomenul, že poslanci majú nárok dozvedieť sa informácie až do stupňa prísne tajné. "V situácii, kedy je vážne podozrenie, že sa ovplvyvňujú konania, tak predseda vlády nepovedal nič," poznamenal s tým, že Eduardovi Hegerovi zachutilo nazývať sám seba predsedom vlády. 

Otázky, ktoré nebolo možné položiť premiérovi pokladá Pellegrini verejne. Heger podľa neho na vládu ušiel. "Navštívil ho jeden štvrtok na Úrade vlády pán Kalavský? Čo bolo predmetom ich rozhovoru a ich rokovania?" poznamenal s tým, že chce vedieť koľko správ cez Signal dostal od vyšetrovateľa, ale aj prokurátora Kysela či Čurilu. 

Peter Pellegrini sa vyjadril, že schôdza sa neskončí, dokiaľ sa poslanci nedozvedia či sa rokovania môže zúčastniť aj Vladimír Pčolinský. O 13:00 teda schôdza o rozpočte pokračovať nebude. O tom, či človek vo väzbe môže túto väzbu opustiť musí rozhodnút prokurátor. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Erik Tomáš sa vyjadril, že predvolanie exšéfa SIS súvisí s tým, že práve Pčolinský mal podať trestné oznámenie za ovplyvňovanie svedkov. Poznamenal, že jeho predvolanie nie je bezdôvodné.

Richarda Rašiho by zaujímalo prečo sa stretnutie udialo v tomto zložení. "Premiér Heger priniesol ďalšie otázniky a neistotu," poznamenal Raši. 

Emotívny prejav premiéra

"Dnes píšeme novú históriu a novú kultúru v parlamente," poznamenal Heger s tým, že si cení parlament - koalíciu aj opozíciu. Zaspomínal si, ako ho v poslaneckej lavici ponižovala ešte vtedajšia vláda na čele napríklad aj s Robertom Ficom. 

Emotívny prejav premiéra Eduarda Hegera (Zdroj: Maarty)

Snahy opozície prirovnal k tomu, že rozdávali privilégiá. "Sú poháňaní strachom," poznamenal premiér smerom k opozičným poslancom. Nevynechal, že Slovensko je čo sa týka spravodlivosti na 60. mieste. Počínanie bývalej vlády prirovnal k budovaniu impéria našich ľudí. "Dobre si spomeňme na časy, keď sa ozývalo skutok sa nestal," poznamenal Heger s tým, že oni prepisujú históriu. 

Príde do NR SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér ďalej prizvukoval, že garantujú dodržiavanie zákonov, ale aj kompetencií. "Dnes vieme, čo sme po týchto vládach našli na rezortoch," poznamenal a zdôraznil, že to stálo aj životy ľudí. "Dobre vedia, že ja nebudem porušovať zákon a nebudem tlmočiť informácie, ktorých som zo zákona prijímateľom," podotkol s tým, že NR SR nebude bojkotovať. 

"Nechceme ochromené súdy, ani prokuratúru," poznamenal premiér Eduard Heger (OĽaNO) a dodal, že dúfa, že táto koalícia využije príležitosť. K príchodu exšéfa SIS sa premiér nevyjadril. "Ctím si Národnú radu," poznamenal s tým, že na hypotetické otázky nebude odpovedať. 

Poriadny šok!

Ondrej Dostál prišiel novinárom povedať príčinu potlesku, ktorý sa ozval z pléna. Čo bolo za tým? Hlasovanie so šokujúcim výsledkom. Opozícia je podľa poslanca Ondreja Dostála spokojná a v pléne je prítomných asi 100 poslancov. Dôvod bujarého potlesku sa dozviete vo videu.

Ondrej Dostál o bujarom hlasovaní v pléne (Zdroj: Maarty)

Z vyjadrenia poslanca je jasné, že schôdza sa zrejme natiahne. "Premiér sa ešte k slovu nedostal," povedal, keď prišiel so situáciou oboznámiť médiá, ktoré majú do sály zakázaný vstup. Podľa všetkého má zasadnúť aj mimoriadny výbor o činnosti SIS.  

Hlasovanie potvrdila nielen opozícia, ale aj koaličné hnutie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Za návrh hlasovalo aj niekoľko poslancov OĽaNO.

Čo schôdzi predchádzalo?

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal mimoriadnu schôdzu k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Začať sa má v stredu (26. 5.) o 9.00 h. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa šéfa parlamentu Michaela Jurcová. Jediným bodom programu má byť "návrh skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia NR SR k vážnym podozreniam z politického ovplyvňovania a manipulácie postupu orgánov činných v trestnom konaní".

Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Chce, aby na nej premiér Eduard Heger (OĽANO) vysvetlil "tajné stretnutie" predstaviteľov štátu v SIS. Hovorí o rozklade právneho a demokratického štátu i o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz. Namieta, že na stretnutí sa mali politickí predstavitelia rozprávať o živých prípadoch. 

Príde do NR SR
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Na vysvetlenie stretnutia premiéra vyzýva aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Jej nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho apelovali na koalíciu, aby schôdzu umožnila. Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. 

Premiér už odmietol, že by sa stretnutie týkalo bývalého šéfa SIS alebo iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách. Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer-SD) zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie výboru na stredu (26. 5.) ráno.

Boris Kollár otvoril schôdzu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Viac o téme: NR SRSISParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu