Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Zrušili vekovú hranicu na očkovanie, na výber sú vakcíny Pfizer a Moderna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mark Moran/The Citizens' Voice via AP)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva sľubovalo výber vakcíny od júna. Už v polovici mája však vekovú hranicu na očkovanie zrušili. Podľa Čakárne dostanú všetci od 18 rokov vakcínu Pfizer alebo Modernu.

Od júna by sme si mohli vakcíny už vyberať, pričom na výber by mohla byť aj vakcína AstraZeneca. Očkovanie touto vakcínou je zatiaľ pozastavené. Oddnes je už zrušené vekové ohraničenie na očkovanie a v ponuke sú len vakcíny Pfizer (16+) a Moderna (18+).

AKTUÁLNE Zrušili vekovú hranicu
Zobraziť galériu (3)

Aktualizované 13:13 Informáciu potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva a šéf rezortu na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. 

Aktualizované 12:31 Ministerstvo zdravotníctva ani NCZI zatiaľ túto informáciu nepotvrdili. Na sociálnej sieti o tom však informoval minister školstva Branislav Gröhling. "Na očkovanie Pfizerom a Modernou sa môžu hlásiť všetci už od 16 a od 18 rokov. Doteraz platila hranica 35 rokov. Podporujem tento krok ministra Lengvarského a veľmi ma teší, že jeho rezort umožnil očkovanie aj pre nižšie ročníky," napísal. 

Veková hranica je zrušená

Doteraz mali na tieto vakcíny nárok ľudia nad 35 rokov. Keďže očkovanie vakcínou AstraZeneca je pre prvoočkovaných dočasne pozastavené, nahlasovať sa tak nemohli mladí ľudi od 18 do 34 rokov, ktorým bola určená práve britská vakcína. Ministerstvo zrejme preto pristúpilo k tomuto variantu. Hlavným dôvodom pozastavenia očkovania AstraZenecou je nedostatok očkovacích látok. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú. Sčasti je dôvodom aj ďalšie hlásené úmrtie. 

VIDEO Tento týždeň sa začnú vydávať prechodné očkovacie certifikáty

Tento týždeň sa začnú vydávať prechodné očkovacie certifikáty, uviedol minister zdravotníctva (Zdroj: MZ SR)

Do Čakárne sa hlási toľko ľudí, koľko z nej ubúda

Prístupné sú už aj dáta z Čakárne. Podľa nich sa tempo očkovania zrýchľuju a rezort uviedol, že na teraz pribúda do čakárne približne toľko ľudí, koľko očkujú. "V poslednom období zrýchľujeme tempo očkovania, sme na úrovni 1 438 000 zaočkovaných, ďalších zhruba 220 000 je v Čakárni a ďalšie desiatky tisíc ľudí už majú pridelené termíny," napísal rezort. 

Aktuálne máme zaočkovaných cca 26% populácie a spomedzi ľudí nad 16 rokov, ktorí sa aktuálne môžu očkovať, je zaočkovaných necelých 32%. "Z Čakárne ľudia na jednej strane priebežne ubúdajú s tým, ako sú im prideľované termíny, na druhej strane do nej ďalší priebežne pribúdajú, pretože ľudia sa registrujú na očkovanie postupne," dodal rezort. 

Viac o téme: OčkovanieVeková hranicaKoronavírusPfizerModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu