Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hlava štátu vníma počas pandémie KORONAVÍRUSU aj iných pacientov: VIDEO Čaputová sa vybrala do kardiocentra

Čaputová na návšteve NÚSCH v Bratislave. Zobraziť galériu (5)
Čaputová na návšteve NÚSCH v Bratislave. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová aj počas ťažkých dní covidu, ktorý trápi Slovensko už viac ako rok, si našla čas aj na to, aby sa zúčastnila prehliadky Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Na záver nechýbal ani brífing pre novinársku obec.

VIDEO Brífing Zuzany Čaputovej po návšteve kardiocentra:

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila špičkové kardiocentrum v Bratislave (Zdroj: Topky/Maarty)

"Ide o oddelenie detského kardiocentra, ktoré je špičkovým pracoviskom, jediným svojho druhu na Slovensku a jedným z najšpičkovejších a najkvalitnejších v rámci Európy," skonštatovala na brífingu prezidentka po návšteve centra. Spolu s vedúcimi pracoviska a riaditeľom centra si mala možnosť obzirieť tento subjekt aj zvnútra a mala možnosť aj diskutovať so zamestnancami centra.

Hlava štátu vníma počas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Pracovisko pomohlo znížiť úmrtnosť detí so srdcovou poruchou

"Sprevádzal ma pán riaditeľ nemocnice a pán primár (Matej Nosáľ, pozn. red.). Čísla, ktoré som sa dozvedela sú veľmi dôležité a treba ich uviesť. Každoročne sa na Slovensku narodí okolo 400 detí s vrodenou srdcovou poruchou. Toto pracovisko dokázalo znížiť úmrtnosť týchto detí z 15 na 3 percentá, čo je veľmi dôležité a dobré číslo. Je však treba zvýšiť včasnú diagnostiku týchto ochorení, a to ešte v prenatálnom štádiu," upozorňuje hlava štátu Zuzana Čaputová po boku vrchných predstaviteľov centra.

Hlava štátu vníma počas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Cieľom má byť zvýšenie prenatálnu diagnostiku až 60 či 70 percentnám. "Preto chcem poprosiť všetkých lekárov gynekológov, keď sledujú zdravie plodu, aby sa zamerali aj na diagnostiku tohto ochorenia. Chcem povzbudiť budúce mamičky, aby si takúto diagnostiku vyžiadali. Môže to byť záchrana kvality života," povedala Čaputová a následne sa poďakovala lídrom centra ako aj personálu za ich prácu.

Hlava štátu vníma počas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vďaku prejavil aj primár

"Veľká vďaka patrí pani prezidentke, ktorá venovala svoj čas na túto návštevu. Sme spokojní, že sa problematiku vrodených porúch srdca podarilo dostať do tohto centra, kam aj patrí," povedal primár Matej Nosáľ z tohto centra. "Roky ukázali, aký veľký zmysel má to, že toto centrum funguje ako dobrý kolektív," povedal Nosáľ.

Primár detského kardiocentra Matej Nosáľ
Zobraziť galériu (5)
Primár detského kardiocentra Matej Nosáľ  (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: Návšteva Zuzana ČaputováNÚSCH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu