Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Generálny prokurátor nezistil dôvody na zrušenie obvinenia: Návrhu Zoroslava Kollára nevyhovel

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia podnikateľa Zoroslava Kollára. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Žilinka tak nevyhovel návrhu obvineného v rámci minuloročnej akcie Víchrica, ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia o vznesení obvinenia.

"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka 7. mája nevyhovel návrhu obvineného Z. K., ktorým sa domáhal zrušenia uznesenia prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR o vznesení obvinenia z 27. októbra 2020 a naň nadväzujúceho uznesenia špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti z 25. novembra 2020," priblížil Skladan.

Podľa jeho slov Žilinka po preskúmaní veci nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní. Dospel k záveru, že zistené skutočnosti v aktuálnom štádiu trestného konania dostatočne odôvodňujú záver o dôvodnosti trestného stíhania obvineného pre zločin zasahovania do nezávislosti súdu spolupáchateľstvom. Zoroslavovi Kollárovi a spoluobvinenému v kauze Víchrica, bývalému predsedovi Okresného súdu Bratislava III Davidovi Lindtnerovi. Najvyšší súd (NS) SR v stredu (5. 5.) nepredĺžil lehotu väzby, ktorá im uplynie 28. mája. NS SR vyhovel ich sťažnosti proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Ten im pôvodne väzbu predĺžil.

Davida Lindtnera, Zoroslava Kollára a bývalú podpredsedníčku NS SR Jarmilu Urbancovú zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 28. októbra 2020 v rámci akcie Víchrica. Jarmila Urbancová a David Lindtner sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku. Zoroslava Kollára obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. O ich väzbe postupne rozhodovali ŠTS a NS SR. Zoroslav Kollár od marca čelí aj obvineniu, že poskytol bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a exnámestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali. Najnovšie mu pribudlo obvinenie v ďalšej korupčnej kauze. Spolu s podnikateľom Tomášom R. mal Zoroslav Kollár údajne podplácať bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta M. v prípade ilegálnej výroby cigariet.

Viac o téme: Generálny prokurátorMaroš ŽilinkaVíchricaZoroslav Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu