Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Premiér rokoval s veľvyslancami krajín EÚ o očkovaní aj o blížiacom sa samite

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Jednou z hlavných tém štvrtkovej videokonferencie predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) s veľvyslancami členských krajín Európskej únie (EÚ) bola pandémia nového koronavírusu. Veľvyslanci sa zaujímali o priebeh očkovania u nás, ako aj o postoj SR k spoločnému "zelenému certifikátu", ktorý by umožnil cestovanie v rámci EÚ. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Hľadáme najvhodnejšie riešenie v rámci EÚ. Certifikát by sme chceli mať pripravený v júni, aby ľudia mohli cestovať," uviedol premiér s tým, že čoskoro by mali byť zaočkovaní všetci, ktorí sa očkovať chcú.

Témou diskusie bol aj blížiaci sa Sociálny samit EÚ v portugalskom Porte. Premiér a veľvyslanci sa zhodli, že sociálne otázky budú mať na európskej úrovni vysokú prioritu pre digitálnu a zelenú tranzíciu, ale aj pre dosahy pandémie na ekonomiky jednotlivých krajín. Predseda vlády osobitne podčiarkol riziko energetickej chudoby, ktorá sa pri vysokých klimatických ambíciách môže prehĺbiť, a preto by malo byť súčasťou sociálnej agendy v EÚ. Veľvyslancom EÚ priblížil aj hlavné priority slovenského plánu obnovy a odolnosti.

V rámci stretnutia tiež veľvyslancov ubezpečil o jednoznačnom proeurópskom a proatlantickom smerovaní jeho vlády. "Tešíme sa, že sme členmi Európskej únie a sme vďační za všetky benefity, ktoré nám z členstva v nej vyplývajú. Nemôžeme to ale brať ako samozrejmosť a o tomto chceme hovoriť aj počas Konferencie o budúcnosti Európy, ktorú na Slovensku spustíme už 9. mája," uviedol Heger.Spoločne hovorili aj o boji proti korupcii, obnoviteľných zdrojoch energie, poľnohospodárstve, či o aktuálnej situácii na Ukrajine.

Viac o téme: OčkovanieSamitKoronavírusEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu