Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medici bijú na poplach: Zdravotníci siahli až na absolútne dno! Návrh SaS považujú za krutý výsmech

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

BRATISLAVA - Slovenskú komoru medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) znepokojil návrh predsedu SaS Richarda Sulíka na prijatie novely, ktorá by umožnila ukladať pracovnú povinnosť aj mimo núdzový stav. Informovala o tom prezidentka komory Iveta Šluchová.

"V období, keď si zdravotníci siahli až na absolútne dno svojich fyzických a psychických síl, znie tento návrh ako krutý výsmech ľuďom, ktorí obetovali svoje zdravie na záchranu životov," uviedli v stanovisku. Pripomenuli "hrozné" podmienky a nutnosť svojpomocného manažovania zdravotníckych zariadení, ale aj nasadenie zdravotníkov napriek slabému mzdovému ohodnoteniu.

"Odmietame byť vazalmi nefunkčného systému, ktorý vsadil všetko na obetavosť ľudí, ktorí tu nie sú pre politikov, ale pre pacientov," vyhlásili. Poznamenali, že SK MTP združuje 13 povolaní v zdravotníctve a prehlbujúcej sa depresii ich kolegov podobné návrhy neprospievajú.

Koaličná SaS navrhla namiesto predĺženia núdzového stavu novelizovať zákon o hospodárskej mobilizácii, čím by sa umožnilo ukladanie pracovnej povinnosti mimo núdzový stav. Má ísť o alternatívu k predlžovaniu núdzového stavu.

Proti návrhu SaS sa ohradila aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), považuje ho za nešťastné riešenie. Spôsobí to podľa nej ďalší odchod zdravotníckych pracovníkov, najmä zdravotných sestier, zo systému. Slovenská lekárska komora upozornila, že pandémia nemôže byť len o neustálom zaťažovaní zdravotníkov.

Viac o téme: ZdravotníciSaSSlovenská komora medicínsko-technických pracovníkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu