Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Víkendové teploty budú príjemné, má to však háčik: Na Slovensko sa valia búrky! Platí výstraha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prvý májový víkend budú sprevádzať veľmi príjemné teploty. V sobotu i nedeľu sa počas dňa oteplí až na 23 stupňov. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologické ústavu (SHMÚ) však očakávajú aj búrky, pričom lokálne budú aj intenzívne. Preto vydali prvostupňovú výstrahu!

VIDEO V Bratislave je jar v plnom prúde

V hlavnom meste je jar v plnom prúde: Bratislava rozkvitla (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Sobota

Zo západného Stredomoria sa nad alpskú oblasť presunie prehlbujúca sa tlaková níž a po jej prednej strane k nám bude od juhozápadu prúdiť teplejší a vlhší vzduch.

Predpoveď počasia nájdete aj na webe Predpovede.sk

Počas dňa bude premenlivá, miestami až veľká oblačnosť. Postupne sa na viacerých miestach vyskytnú prehánky, dážď, lokálne aj intenzívne búrky. Prvostupňová výstraha platí pre viaceré okresy Banskobystrického kraja a pre všetky lokality Prešovského a Košického kraja. SHMÚ od 11:00 do 17:00 vo vyznačených okresoch nevylučuje ani búrky s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ varoval SHMÚ. Na západe hrozia zrážky len ojedinele.

Víkendové teploty budú príjemné,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota dosiahne 18 až 23, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 16 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi na približne 8 stupňov. Vietor bude fúkať len slabý až mierny, na západe dosiahne rýchlosť do 20 km/h.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Nedeľa

Prehlbujúca sa tlaková níž sa bude z alpskej oblasti presúvať cez strednú Európu smerom na severovýchod a s ňou spojený zvlnený studený front postúpi od západu cez naše územie. Meteorológovia avizujú oblačno až zamračené s dažďom a prehánkami, miestami aj búrkami. Neskôr však na hrebeňoch Tatier treba rátať aj so snežením. Lokálne sa objavia výdatné zrážky. V priebehu dňa však nastane prechod k premenlivej oblačnosti a zrážky budú postupne ustávať.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

SHMÚ očakáva veterno. Z noci na nedeľu sa ochladí na 15 až 10, na severe miestami do 8 stupňov. Denné maximum dovŕši 18 až 23, v Žilinskom kraji, na hornom Spiši a na krajnom západe 12 až 17 stupňov. Zafúka juhovýchodný vietor, ktorý sa bude od západu postupne meniť na prevažne západný s rýchlosťou 20 až 45 km/h, pričom v nárazoch môže miestami dosiahnuť okolo 65 km/h. Na horách nad pásmom lesa sa postupne rozfúka búrlivý vietor až víchrica.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platná od od 04:00 do 21:00 hod.
Zobraziť galériu (6)
Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platná od od 04:00 do 21:00 hod.  (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu