Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konečne si posedíme aj na terase: EPIKETA pre všetkých! Na toto si dajte pozor a nezabudnite test

Otvorenie terás Zobraziť galériu (2)
Otvorenie terás (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - So stále zlepšujúcou sa situáciou sa na Slovensku postupne uvoľňujú opatrenia. Od budúceho týždňa už bude väčšina Slovenska v červenej fáze. Od pondelka sú otvorené terasy reštaurácií. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil tzv. epiketu - ako sa správať pri pobyte na terase.

Ešte stále totiž musíme byť opatrní a dodržiavať hyigenické opatrenia, odstupy a nosiť rúška. V tzv. epikete ÚVZ SR popísalo, ako si bezpečne vychutnať obľúbený nápoj či jedlo na terase. "Ich dodržiavaním chránite seba aj ostatných, minimalizujete riziko šírenia nákazy v čase uvoľňovania opatrení. Ďakujeme, že rešpektujete nastavené pravidlá a pomáhate zlepšovať epidemiologickú situáciu na Slovensku," uviedla hovorkyňa úradu Dáša Račková. 


Veľké otváranie je tu: VIDEO Terasy v Bratislave praskali vo švíkoch! Splniť musíte niekoľko podmienok


Príchod na letnú terasu

- Na terasu vstúpte s nasadeným rúškom/respirátorom, vydezinfikujte si ruky a takto sa usádzajte k stolu.

- Ak ide o prevádzku s obsluhou a personál neurčí inak, nechajte sa obslúžiť a nechoďte osobne k výčapu či pokladnici.

- Miesto na sedenie si vyberajte tak, aby ste boli od iných hostí vzdialení aspoň dva metre.

Terasy v Bratislave praskali vo švíkoch! (Zdroj: Maarty)

ÚVZ SR vo vyhláške neupravoval počet ani zloženie osôb za stolom na terasách. Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie.V súčasnej situácii však odporúčame,aby ste preferovali spoločnosť ľudí, s ktorými žijete v jednej domácnosti alebo s nimi zvyknete tráviť čas v rámci kolektívu. Pri organizácii jednotlivých posedení zohľadnite, že vírus môže mať inkubačný čas až 14 dní. Snažte sa dodržať medzi stretnutiami s rozličnými skupinami ľudí dostatočne dlhý časový odstup, aby ste nechtiac nezaniesli vírus do viacerých,inak nesúvisiacich kolektívov.

Pobyt na letnej terase

Počas návštevy

- Dbajte na povinné dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Pamätajte, že konzumácia jedál a nápojov je možná iba posediačky.

- Rúško či respirátor si zložte na čas, ktorý je nevyhnutný na jedenie či pitie. Inak ho majte na tvári nasadené. Ľudia konverzujú, sú od seba v malej vzdialenosti a s tým je spojené riziko.

- Ak si skladáte rúško/respirátor, manipulujte s ním prostredníctvom gumičiek; rúško alebo respirátor nepokladajte priamo na stôl, dajte si ho do vopred určeného priedušného obalu, papierového vrecka a podobne.

Otvorenie terás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Maarty)

- Buďte ohľaduplní, ak ste v spoločnosti iných ľudí, nefajčite.

- Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, k pokrmu ho musí priniesť personál zabalený do papierovej vreckovky. 

- Samoobslužný výdaj na štýl švédskych stolov (šalátové bary, spoločné košíky s pečivom, samočapovanie nápojov a pod.) nie je povolený. Jedlá a nápoje musí podávať obsluhujúci personál, reguluje sa tým kontakt zákazníkov.

- Nie je vhodné, ak občerstvenie konzumujú viacerí ľudia z jedného taniera, misky alebo pohára.

- V prevádzkach je, samozrejme, možné použiť toaletu. Ide o relatívne malý interiérový priestor s frekventovaným pohybom cudzích osôb, preto sa chráňte respirátorom aj „za zavretými dvermi“.

- Toaleta musí byť vybavená tekutým mydlom a papierovými vreckovkami a hygienické zariadenia musia byť dezinfikované každú hodinu,vždy využite príležitosť poriadne si umyť ruky teplou vodou a mydlom.

- Rešpektujte osobnú zónu iných ľudí v zúžených či stiesnených priestoroch, ako sú chodby či toalety.

Po odchode zákazníka

- Po každom zákazníkovi je potrebné vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch, vrátane jedálneho lístka či úchopových častí stoličiek a kresiel.

Preukážte sa testom alebo iným dokladom o výnimke

Riaďte sa vždy aktuálne platným uznesením vlády a vyhláškou ÚVZ SR. Ak sa výsledok negatívneho testu či iný doklad o výnimke (očkovanie, prekonanie ochorenia a iné.) pri vstupe vyžaduje, preukážte sa ním. Prosíme zákazníkov, aby boli k prevádzkovateľom a obsluhujúcemu personálu ústretoví a po vyzvaní sa bezodkladne preukázali príslušným dokladom. Prevádzkovateľ má podľa vyhlášky oprávnenie takýto doklad vyžadovať a aj doň nahliadnuť.

Prosíme verejnosť, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavala a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia. Znižujeme tým riziko prenosu nákazy. Zmierňovanie opatrení nie je signálom, že vírus zmizol. Stále tu medzi nami je.

Viac o téme: TerasyOpatreniaReštaurácieKoronavírusÚVZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu