Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politológ Duleba otvorene: Vykázanie ruských diplomatov je politické gesto, viac vedia tajné služby

Politológ Alexander Duleba Zobraziť galériu (3)
Politológ Alexander Duleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika prejavila solidaritu s Čechmi. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) oznámil vyhostenie troch ruských diplomatov. Na opustenie Slovenskej republiky majú jeden týždeň. Podľa politológa Alexandra Dulebu, ktorý sa špecializuje na politiku východnej a strednej Európy, ide o politické gesto a akt solidarity. Ako bude reagovať Moskva?

Politológ Alexander Duleba sa pre Topky vyjadril, že vyhostenie treba vnímať ako politické gesto a akt solidarity. Adekvátnosť počtu však hodnotiť nechcel, ale uviedol, že nepochybuje, že vláda vychádza z informácií tajných služieb. Viac sa dozviete vo video rozhovore.

Politológ Alexander Duleba: Vykázanie ruských (Zdroj: Vlado Anjel)

"Traja zástupcovia diplomatickej misie Ruskej federácie musia ukončiť svoje pôsobenie a opustiť územie Slovenskej republiky do siedmich dní," informoval o tom predseda vlády vo vyhlásení. Po boku premiéra stáli aj minister zahraničia Ivan Korčok (nom SaS), ale aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Premiér zdôraznil, že zaručenie bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov je jednou zo základných funkcií štátu a zároveň predstavuje najvyššiu prioritu vlády SR: "Považujeme za veľmi dôležité urobiť všetko pre ochranu bezpečnostných záujmov, medzi ktoré patrí aj vyhodnocovanie bezpečnostných rizík vrátane dosiahnutia toho, aby cudzie diplomatické misie pôsobili na území Slovenskej republiky v súlade s našimi zákonmi a medzinárodnými dohovormi."

Politológ Duleba otvorene: Vykázanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vďaka Čechov, hnev Moskvy

Takmer okamžite po vyhlásení sa Slovenskej vláde poďakoval český premiér Andrej Babiš. "Veľmi ďakujeme. Veľmi si vážim toto obrovské gesto a postoj Slovenskej republiky," napísal Babiš na Twitteri. Český premiér na tejto sociálnej sieti tiež napísal, že hovoril s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a informoval ju o vážnej situácii v česko-ruských vzťahoch. Zároveň ju mal požiadať o podporu. Mekrelová Babiša ubezpečila, že Nemecko stojí pevne za Českom. 

Politológ Duleba otvorene: Vykázanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Slovenský postoj je podľa Moskvy nepriateľský a je z neho sklamaná. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení avizovalo, že "odpoveď na seba nenechá dlho čakať". Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej. Podľa Zacharovovej je Moskva "hlboko sklamaná" nepriateľským konaním "Bratislavy, ktorá sa rozhodla preukázať pseudosolidaritu s Prahou v prípade vykonštruovaného prípadu" vo Vrběticiach. Avizovala, že odpoveď Ruska na kroky vlády SR "na seba nenechá dlho čakať".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu