Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo spravodlivosti chce zjednodušiť identifikáciu orgánov, ktoré sú zodpovedné za spôsobenú škodu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zjednodušenie identifikácie a zúženie počtu orgánov štátu, ktoré nesú zodpovednosť za spôsobenú škodu i zlepšenie medzirezortnej komunikácie. Také sú hlavné ciele plánovanej novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívnom portáli slov-lex.sk.

„Primárnym cieľom je zjednodušenie a vyčistenie pravidiel, ktoré by umožnili jednoduchú a rýchlu identifikáciu a zavedenie pravidiel pre rýchle vyriešenie prípadných kompetenčných konfliktov v krátkom čase potom, ako sa poškodený obráti na orgán štátu s požiadavkou o náhradu škody,“ spresnil hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Dodal, že až sekundárne prichádza do úvahy ako jedna z možností zúženie na ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy. Ako ďalej uviedol, v súčasnosti existujú prípady, keď je problematické určiť orgán konajúci v mene štátu. „Napríklad v prípade zodpovednosti štátu za porušenie práva EÚ pravidlá pre určenie príslušného orgánu chýbajú. S tým úzko súvisí téma zlepšenia komunikácie a medzirezortnej spolupráce,“ spresnil.

Rezort chce upraviť aj pravidlá a reguláciu odškodnenia subjektov v prípadoch, keď bolo voči nim vznesené obvinenie, ale trestné konanie nepreukázalo ich vinu. Hovorca informoval, že teraz táto zodpovednosť nie je výslovne upravená zákonom, ale vznikla výkladom existujúcich ustanovení zákona a judikatúra už ustálila, že v takých prípadoch v princípe vzniká zodpovednosť štátu za škodu. „Ministerstvo teda nemá záujem zavádzať nový druh zodpovednosti, len stanoviť pravidlá pre zodpovednosť za škodu, ktorá už v dôsledku dlhodobej rozhodovacej činnosti súdov existuje,“ spresnil. Ďalej doplnil, že ministerstvo v aktuálnom stave zbiera podnety od iných rezortov a dotknutých subjektov.

Viac o téme: ŠkodaOrgányIdentifikáciaMinisterstvo spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu