Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vakcína, ktorá spustila vládnu KRÍZU: Sputnik V nie je identický s tým z odbornej štúdie!

Bývalý premiér a bývalý minister zdravotníctva vítali ruskú vakcínu. Zobraziť galériu (2)
Bývalý premiér a bývalý minister zdravotníctva vítali ruskú vakcínu. (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

BRATISLAVA - Ruská vakcína Sputnik V vyvolala veľkú debatu. Jej dovoz na Slovensko dokonca vyvolal vládnu krízu, ktorá po takmer mesiaci skončila výmenou ministra zdravotníctva i premiéra. Zdá sa, že Sputnik V, ktorý doviezli na Slovensko nie je identický s tým, o ktorom pred časom písal odborný časopis Lancet.

Informáciu priniesol Denník N. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) kvôli nedostatku potrebných informácií stále nerozhodol o tom, či je bezpečné začať v krajine očkovať ruskou vakcínou. ŠÚKL zatiaľ spomínanú informáciu nekomentoval. Na Slovensku by sa podľa informácií denníka dokonca nemala nachádzať identická ruská vakcína, o ktorej písal odborný časopis Lancet. 


KORONAVÍRUS Vakcínu Sputnik V na Slovensku ešte stále laboratórne testujú


Sputnik V na Slovensku nie je identický so Sputnikom, o ktorom písal odborný časopis

Ďalší postup úradov ohľadom Sputnika V, ktorú zatiaľ neschválila ani Európska lieková agentúra (EMA), nie je známy ani po vyše mesiaci. ŠÚKL podľa stanoviska ešte nerozhodol, keďže na to nemá dostatok informácií. Ide o spoločné stanovisko ústavu aj ministerstva zdravotníctva.

VIDEO Úspešné ukončenie skúšky vakcíny Sputnik V

Úspešné ukončenie skúšky vakcíny Sputnik V (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Sputnik V na Slovensku úspešne prešiel niekoľkými rôznymi skúškami, no len na ich základe nemožno definitívne rozhodnúť o účinnosti a bezpečnosti vakcíny. ŠÚKL tiež nedostal všetky dokumenty týkajúce sa výroby a bezpečnosti lieku, ktoré k jeho posúdenie potreboval. Ústav bude od výrobcu požadovať rovnaké informácie, aké sú potrebné pre riadnu registráciu vakcíny, teda údaje z predklinických skúšaní, z výroby (vrátane údajov o výrobe liečiva, finálneho produktu, stabilite vakcíny, skladovaní a exspirácii) a z klinických skúšaní, čo zahŕňa najmä dáta o bezpečnosti a účinnosti.


Ďalšia hanba pre Slovensko: Riaditeľka ŠÚKL-u sa ospravedlnila za Matovičov status! Drsné slová


Ruské vakcíny dovezené na Slovensko však nie sú úplne identické s vakcínou, ktorej výsledky účinnosti a bezpečnosti boli publikované v prestížnom časopise The Lancet. Nie sú totožné ani s vakcínami, ktoré sa používajú v iných krajinách. Časopis na začiatku februára zverejnil štúdiu, podľa ktorej účinnosť vakcíny v tretej a poslednej fáze klinických testov dosiahla 91,6 percenta. Podľa štúdie neboli zaznamenané ťažké vedľajšie účinky vakcíny a prípravok preukázal účinnosť 91,8 percenta aj u ľudí starších ako 60 rokov. Práve na túto štúdiu sa mnohí odvolávali. Z členských krajín EÚ očkuje Sputnikom V len Maďarsko.

Vládna kríza

Na Slovensku prišla prvá zásielka vakcín z Ruska začiatkom marca. Išlo o 200-tisíc vakcín Sputnik V z celkového objednaného množstva dvoch miliónov dávok. Ďalšie dávky zatiaľ neprišli. Práve jej dovoz, ktorý prebehol v utajenom režime, vyvolal na Slovensku vládnu krízu. Na košickom letisku ruskú vakcínu privítali vtedajší premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Vladna strana Za ľudí a aj SaS tento postup kritizovali. O dovoze nevedel ani minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Strany Za ľudí a SaS neskôr žiadali hlavu ministra zdravotníctva a premiéra. Marek Krajčí odstúpil pár dní potom. Dôležitejšou poiadavkou bola demisia premiéra, ku ktorej došlo až po niekoľkých týždňoch. Medzitým odstúpili niekoľkí ministri, SaS pozastavila účasť v koalícii a vláda sa takmer rozpadla. Nakoniec sa dohodli a vymenil sa premiér, ostatní ministri okrem šéfa zdravotníctva a práce ostali na svojich pôvodných postoch. Meno ministra práce nepoznáme dodnes. Krajčí udelil ešte ako minister udelil výnimku pre používanie ruskej vakcíny.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu