Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Marcinkovú mrzí, že parlament nevyhlásil stav klimatickej núdze

Vladimíra Marcinková
Vladimíra Marcinková (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková (Za ľudí) hovorí o "zelenom referende" na pôde parlamentu pri predložení uznesenia ku klimatickej petícii. Môže to podľa nej byť signálom, kto má akú citlivosť voči "zeleným" témam a kto vynakladá úsilie, aby sa Slovensko posunulo smerom k moderným krajinám a modernému vnímaniu aj týchto problémov. Poukázala na viaceré krajiny, ktoré už stav klimatickej núdze vyhlásili a označila to za dôležité gesto. Mrzí ju, že NR SR v stredu odmietla jej návrhy na jeho vyhlásenie.

"Aj napriek tomu, že moja snaha o vyhlásenie stavu klimatickej núdze dnes nebola úspešná, podporilo ju 60 poslancov NR SR," uviedla v súvislosti s pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložila k uzneseniu ku klimatickej petícii. Ozrejmila, že hoci na jej návrhu nebola politická zhoda ani v koalícii, považovala za dôležité ho predložiť. Chcela docieliť, aby parlament vyhlásil stav klimatickej núdze. Poslanci jej návrh neschválili. V súvislosti s hlasovaní a diskusiou poznamenala, že sa aspoň našli spojenci v boji za zelené témy, prioritizáciu riešení na zabránenie klimatickej zmene a na posunutie tém životného prostredia a ochrany prírody vpred.

Podľa SaS treba prijímať rozumné opatrenia na zmiernenie zmeny klímy. Strana deklarovala pripravenosť robiť všetky kroky k dosiahnutiu ambicióznych cieľov vyplývajúcich z medzinárodných záväzkov a vnútroštátnych stratégií. "Zmena klímy je neudržateľným procesom a musíme prijímať rozumné opatrenia na jej zmiernenie. Som rada, že téma ochrany životného prostredia sa stáva čoraz významnejšou témou v spoločnosti," uviedla šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Chce "so zdravým rozumom" presadzovať úlohy plynúce z programového vyhlásenia vlády v tejto oblasti, "pretože zdravé rieky, čistý vzduch a kvalitné životné prostredie sú mojou prioritou".

Europoslanec z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Martin Hojsík skonštatoval, že ani napriek prísľubom parlament neschválil návrh na vyhlásenie klimatickej núdze, čo bola jedna z hlavných požiadaviek petície. Podotkol, že klimatická kríza trápi Slovensko už teraz. "Je poľutovaniahodné, že návrh, ktorý parlament prerokoval, nereflektoval požiadavky viac ako 120.000 občanov a občianok, ktorí podpísali petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje," podčiarkol.

NR SR v stredu prijala uznesenie ku klimatickej petícii, ktorým konštatuje závažnosť problému klimatickej zmeny a potreby jej prioritného riešenia v zmysle parížskej dohody. Vláde ním odporúča viaceré kroky. Stav klimatickej núdze však nevyhlásila.

S výsledkom nie je spokojná ani iniciatíva Klíma ťa potrebuje, ktorá petíciu Za klímu, za budúcnosť spustila koncom septembra minulého roka. Žiadala v nej poslancov o vyhlásenie klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Zároveň chcela, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán dosiahnutia neutrality a aby podporila najvyššie sprísnenie klimatických cieľov EÚ. Podpísalo ju vyše 127.000 ľudí. Z rokovacieho poriadku parlamentu vyplýva, že petíciu, ktorú podpísalo aspoň 100.000 občanov, prerokuje parlament.

Viac o téme: Vladimíra MarcinkováParlamentKlimatická núdza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu