Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvá štúdia dlhodobého COVIDU na Slovensku: Trápi tisícky ľudí! TOTO sú najčastejšie príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Tisíce ľudí po celom Slovensku majú vážne problémy s novou chorobou - tzv. dlhodobým covidom. Ide prevažne o predtým zdravých ľudí v mladom a strednom veku. Vyplýva to zo štúdie iniciatívy CovidHelper, ktorá navyše poukázala na najčastejšie príznaky nového koronavírusu.

Štúdia odhalila, že dlhodobé následky covidu trápia častejšie ženy (60 %) než mužov. Ide o problém, ktorý postihuje nielen starších, zraniteľnejších ľudí po dlhšom pobyte v nemocnici.

VIDEO Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia I. prípadu nákazy novým koronavírusom 

Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dlhodobý covid sa totiž často týka mladších ľudí (mediánový vek pacientov je 43 rokov). „Celkovo sme nezistili žiadny vzťah medzi vážnosťou dlhého covidu a vekom alebo obezitou. Takmer 90 % vzorky tvorili jednotlivci, ktorí mali príznaky akútneho covidu, ale zvládli ich doma bez hospitalizácie,“ priblížila iniciatíva CovidHelper, za ktorou stojí expolitik Miroslav Beblavý.

Údaje pochádzajú z 3035 dotazníkov pacientov s následkami prekonaného covidu, ktorí poskytli informácie o svojom zdravotnom stave prostredníctvom aplikácie CovidHelper.sk medzi 22. februárom a 22. marcom tohto roka.

Prvá štúdia dlhodobého COVIDU
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CovidHelper.sk)

Po covidovej infekcii ostávajú následky

Výraznejšie obmedzenia v bežnom živote po prekonaní pandemického vírusu pociťujú takmer dve tretiny respondentov (65 %). Tieto problémy sú spojené napríklad do športovými aktivitami, sústredením sa na prácu či s chodením po schodoch. „Pacienti dnes často majú k dispozícii len minimálne informácie, ako ukazuje reakcia jednej respondentky: Ďakujem, vďaka vám som sa nebála povedať lekárovi všetky svoje príznaky, hlavne za tie psychické som sa hanbila. A veľmi mi pomohlo prečítať si na konci že tie príznaky sú súčasťou postcovidoveho stavu a chce to len trpezlivosť.“

Najčastejšie symptómy nového koronavírusu

Najčastejšími príznakmi sú únava, kašeľ, bolesť hlavy a bolesť v tele. Spolu bolo doteraz identifikovaných 205 symptómov. „Naše dáta potvrdzujú, že dlhý covid má rôznorodé prejavy - obrovská únava, neschopnosť sa nadýchnuť, zabúdanie, bolestivá menštruácia - vírus si nevyspytateľne vyberá, ktorú časť tela napadne,“ podotkli autori štúdie s tým, že u drvivej väčšiny pacientov sa kombinujú rôzne problémy. Viac ako 40 % z nich má dokonca problémy zo štyroch alebo piatich úplne rôznych oblastí (srdcovocievne, dýchacie, neurologické, pohybové ústrojenstvo a zažívanie).

Najčastejšie symptómy slovenských pacientov trpiacich na dlhý covid podľa stupňa obmedzenia PCFS
Zobraziť galériu (4)
Najčastejšie symptómy slovenských pacientov trpiacich na dlhý covid podľa stupňa obmedzenia PCFS  (Zdroj: CovidHelper.sk)

Úroveň 0 sú ľudia, ktorí nemajú žiadne problémy a úroveň 4 pokrýva ľudí, ktorí majú problém vykonávať základné každodenné aktivity.

„Práve títo pacienti najviac dokazujú potrebu liečby skupinou odborníkov z rôznych oblastí, ako to poznáme z postcovidových centier napríklad vo Veľkej Británii. V tejto oblasti vidíme najväčší potenciál pre ďalší výskum. Vďaka podrobnejším dátam o pacientoch ich bude možné rozdeliť do skupín, v ktorých bude možné predpovedať ich komplikácie a poskytovať im efektívnue liečbu šitú na mieru,“ dodali.

Viac o téme: ŠtúdiaPríznakySlovenskoNajčastejšieKoronavírusDlhodobýCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu