Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Dlhá izolácia je psychicky vyčerpávajúca: Odborníci radia, ako sa správať počas pandémie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dlhodobá izolácia je psychicky vyčerpávajúca, s rodinou a priateľmi sa však možno pravidelne stretávať online alebo aspoň telefonicky. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý vydal užitočné rady, ako sa správať v každodenných situáciách počas pandémie.

Hygienici pripomínajú, že ak sa u niekoho objavili akékoľvek príznaky ochorenia, ostať treba doma v izolácii. S osobami mimo spoločnej domácnosti sa možno stretnúť iba v odôvodnených a nevyhnutných prípadoch, stretnutia je potrebné obmedziť iba na nutnú starostlivosť o blízku osobu.

Pravidlá stretnutia, ktorými sa počas stretnutia zníži riziko prenosu vírusu si treba vopred dohodnúť. Je vhodnejšie uprednostniť stretnutie v exteriéri s dodržaním aspoň dvojmetrových rozstupov.

Vhodné je vyhýbať sa miestam, kde sa stretávajú ľudia z viacerých domácností, o ktorých režime a aktivitách nemá druhá strana dostatok informácií. Po návrate zo zahraničia treba na osobné stretnutie zabudnúť, samozrejmosťou by mal byť kontakt na diaľku.

"Keď opatrenia umožnia stretávať sa aj s osobami mimo vašej domácnosti, minimalizujte riziko, že nákazu zanesiete medzi inak neprepojené skupiny ľudí. Medzi stretnutiami nechajte uplynúť aspoň 14 dní, čo je horná hranica inkubačnej doby vírusu," upozornil ÚVZ SR.

Nie je vhodné spoliehať sa iba na negatívny výsledok testu alebo na nedávne očkovanie. "Ak nemáte dostatočné rozstupy, alebo ste spolu v jednej miestnosti s osobou z inej domácnosti, majte naďalej nasadené rúško či respirátor," uzavreli hygienici.

Viac o téme: RadyIzoláciaPandémiaÚVZKoronavírusPsychické zdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu